Στην Ευρωβουλή για να «παζαρέψει» τις συντάξεις

Στο Στρασβούργο σήμερα ο Τσίπρας, ενώ οι Ευρωπαίοι αφήνουν παράθυρο να μην εφαρμοστούν οι περικοπέςΤην έναρξη νέων διαβουλεύσεων με την Ευρώπη, πολλές από τις οποίες θα γίνουν σε παρασκηνιακό επίπεδο, ώστε να πάρει η κυβέρνηση όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά μέτρα τον Οκτώβριο στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού, σηματοδοτεί η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. 

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει εκτενείς αναφορές στην ανάγκη όχι μόνο να στηριχθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα στην Ελλάδα αλλά και να διευρυνθούν, σε μια πολιτική συγκυρία που θεωρητικά τουλάχιστον δείχνει να ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση εν όψει και των ευρωεκλογών. Κι αυτό διότι η επικρατούσα ευρωπαϊκή πολιτική τάξη δέχεται ισχυρή αμφισβήτηση και μεγάλες πιέσεις από πολιτικές δυνάμεις που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχειά της και ως προέκταση την ευρωπαϊκή συνοχή, με δεδομένο ότι ο ευρωσκεπτικισμός σαρώνει από τον ευρωπαϊκό Νότο (Ιταλία) έως τον Βορρά (Σουηδία).

Οι κίνδυνοι

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε αυτούς τους κινδύνους για το μέλλον της Ευρώπης προκειμένου να τονίσει την κοινωνική στροφή που πρέπει να συντελεστεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, ειδικότερα στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τη λιτότητα, ώστε να ανασχεθεί το κύμα της ραγδαίας ανόδου κυρίως ακροδεξιών πολιτικών σχημάτων.

Οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους Ευρωπαίους -ειδικά στο θέμα των συντάξεων- χαρακτηρίζονται καλές, μέχρις ώρας τουλάχιστον. Στο Μέγαρο Μαξίμου -σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες- κυριαρχεί η εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι θα αποδεχθούν τελικά ότι οι περικοπές στις συντάξεις που απαίτησε το ΔΝΤ δεν είναι αναγκαίες και ακόμη πως δεν θα αντιδράσει κανείς Ευρωπαίος στα μέτρα που ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε στη ΔΕΘ.

Οσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης, εκτός του Αλέξη Τσίπρα θα μιλήσουν από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι πρωθυπουργοί Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, Βελγίου Σαρλ Μισέλ, Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. Παρόντος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, καθώς η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έχει ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ενωσης από την Ουγγαρία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα