Ωρα μηνύσεων για τις αστυνομικές ακρότητες

Ποιους «δείχνουν» ως υπευθύνους του μπαράζ βίας οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου!Ρεπορτάζ
Ντόνια Κανιτσάκη

Τη νομική οδό παίρνουν τα επεισόδια του Σαββάτου, όταν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία χιλιάδες διαδηλωτές δέχθηκαν καταιγίδα χημικών από αστυνομικές δυνάμεις. «Θα καταθέσουμε μήνυση για τα επεισόδια εναντίον του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης Φώτη Δομζαρίδη, του δημοσιογράφου της εφημερίδας “Αυγή” Ανδρέα Πετρόπουλου, που προανήγγειλε το χάος του Σαββάτου, καθώς και της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, ως ηθικής αυτουργού» δηλώνει στη «δημοκρατία» η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη, η οποία σήμερα αναμένεται να περάσει την πόρτα της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για να καταθέσει τη μήνυση.

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη αστυνομική βία που υπερέβαλε απέναντι σε απλούς πολίτες, κάτι που δεν το συνηθίζει με τους επαγγελματίες κουκουλοφόρους» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και εκπρόσωπος των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Γιώργος Τάτσιος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών, έξι μέρες πριν από το συλλαλητήριο, επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ζητώντας την προστασία των πολιτών που θα διαδήλωναν ειρηνικά και τη σύλληψη εκείνων που θα προκαλούσαν επεισόδια. «Eγινε ακριβώς το αντίθετο. Προσήχθησαν πολίτες που δεν προκάλεσαν ζημιές ούτε απείλησαν τους άνδρες της Αστυνομίας» τονίζει ο κ. Τάτσιος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επώνυμες μαρτυρίες για προσαγωγές νεαρών, οι οποίοι απλώς κρατούσαν στα χέρια την ελληνική σημαία. «Μία από τις μαρτυρίες αναφέρει ότι περί τις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου, κοντά στις “Ομπρέλες” του Ζογγολόπουλου, διμοιρία εφόρμησε εναντίον έξι νεαρών, ανάμεσά τους και ανήλικοι, την ώρα που απλώς περπατούσαν στην παραλία, κρατώντας τη γαλανόλευκη, σε χρονική στιγμή που επικρατούσε ηρεμία. Τους περιφρουρούσαν σαν εγκληματίες, τους οδήγησαν στο αστυνομικό μέγαρο και δεν ειδοποιήθηκε κανένας γονέας, ούτε των ανηλίκων, υποβάλλοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε πολύωρη ψυχική ταλαιπωρία» περιγράφει.

Εξάλλου, η Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης καλεί διαδικτυακά σε διαδήλωση το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, την ώρα που θα μιλάει στο Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κάθε ομάδα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Εμείς σκοπεύουμε να συναντήσουμε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και να τους πιέσουμε για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» καταλήγει ο κ. Τάτσιος.

Υποπτη σιωπή στην ΕΛ.ΑΣ. για τα όργια των ΜΑΤ

Σιγήν ιχθύος εξακολουθεί να τηρεί η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με την καταγγελία ότι μέλη της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης αλλά και ο ίδιος ο διοικητής τους αποκαλούσαν «Βούλγαρους» τους διαδηλωτές το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη. Και εγείρει ερωτήματα το γεγονός ότι οι αστυνομικές ακρότητες δεν οδήγησαν στη διενέργεια ΕΔΕ, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι θα διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για όσα συνέβησαν τη νύχτα του Σαββάτου στη συμπρωτεύουσα, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει καμία κινητοποίηση για τους άνδρες των ΜΑΤ, που εξύβρισαν τους πολίτες οι οποίοι διαδήλωναν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο δημοσιογράφος Τάσος Ασλανίδης της ενημερωτικής ιστοσελίδας thestival.gr κατήγγειλε τις υβριστικές εκφράσεις κατά διαδηλωτών με ρατσιστικά χαρακτηριστικά αλλά και εις βάρος του επίθεση από τους διμοιρίτες, ενώ στη συνέχεια η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Θεσσαλονίκης Εμμανουέλα Κετσιατζή ζήτησε τη σύλληψή τους με την αυτόφωρη διαδικασία.

Φυσικά το ερώτημα που παραμένει όλες αυτές τις ημέρες ύστερα από όσα ακραία συνέβησαν το Σάββατο είναι εάν υπάρχει όντως ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης και δημιουργίας ενός σκηνικού χάους ή εάν πρόκειται απλά για εγκληματική ανικανότητα. Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικοί που καταγγέλλονται έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα όπου υπηρετούν, για τις ανάγκες των μέτρων με αφορμή τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.

«Προστασία»

Για τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος, ο οποίος ζήτησε από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να παρέμβει και «να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των αστυνομικών». «Το 80% των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αθήνα, στα ΜΑΤ συγκεκριμένα, είναι από τη βόρεια Ελλάδα. Τους έφερε η μοίρα τους να δουλεύουν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη χειρότερη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας» ανέφερε μεταξύ άλλων και μάλιστα αμφισβήτησε ότι άνδρες των ΜΑΤ εξύβρισαν τους διαδηλωτές: «Τα παιδιά αυτά κατηγορούνται ότι φώναζαν “Βούλγαροι”. Κάτι που εγώ, προσωπικά, δεν το πιστεύω, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει η Δικαιοσύνη που μπορεί να διερευνήσει κάθε καταγγελία. Ολα τα υπόλοιπα είναι λαϊκά δικαστήρια».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα