Πανδαισία με κλασικό ρεπερτόριο στο Μέγαρο!

Πλούσιο το φετινό πρόγραμμα με συναυλίες από μεγάλα ονόματα, παραστάσεις μπαλέτου, σύγχρονου χορού, όπερας και θεάτρουΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα 

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Chamber Orchestra Vienna-Berlin, η Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο και κορυφαίοι μαέστροι και βιρτουόζοι της μουσικής, όπως ο Θεόδωρος Κουρεντζής, ο πιανίστας Μιχαήλ Πλετνιόφ, η σταρ του βιολιού Ανε-Ζοφί Μούτερ, ο μουσικός Ρίτσαρντ Γκαλιάνο καθώς και άλλα μεγάλα ονόματα από τον χώρο του κλασικού ρεπερτορίου θα περάσουν φέτος από τις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο πολιτιστικός οργανισμός παρουσίασε χθες το πλήρες πρόγραμμά του, το καλλιτεχνικό πλάνο του, το οποίο, εκτός από συναυλίες κλασικής, τζαζ και έθνικ μουσικής, περιλαμβάνει παραστάσεις μπαλέτου και σύγχρονου χορού, παραστάσεις όπερας και θεάτρου αλλά και ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές δράσεις.

Για πρώτη φορά ο πολιτιστικός οργανισμός εγκαινιάζει φέτος μια πρωτότυπη δράση, δημιουργώντας το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, μια τριήμερη γιορτή (7-9/12) όπου πρωταγωνιστές είναι οι μικροί θεατές.
Η επίσημη ημερομηνία έναρξης του νέου προγράμματος είναι η 20ή Σεπτεμβρίου με τη μαγνητοσκοπημένη προβολή από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας της παράστασης «Julie», με πρωταγωνίστρια τη Βανέσα Κίρμπι, ενώ την ίδια μέρα ξεκινούν και τα περσινά «Μαθήματα πολέμου» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, τα οποία επαναλαμβάνονται λόγω μεγάλης επιτυχίας.

Ανάμεσα στις παραστάσεις που ξεχωρίζουν τη φετινή σεζόν είναι αναμφίβολα η συναυλία της Εθνικής Ορχήστρας της Ρωσίας με τον φημισμένο βιρτουόζο του πιάνου Νικολάι Λουγκάνσκι, στις 18 Νοεμβρίου, όπου θα ερμηνευθούν έργα Προκόφιεφ και Ραχμάνινοφ, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου στην Αθήνα καταφθάνει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου με τον Βρετανό αρχιμουσικό σερ Ρότζερ Νόρινγκτον, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συνθέσεις των Μπετόβεν και Σεν-Σανς.

Στις 25 Ιανουαρίου στη σκηνή του Μεγάρου θα ανέβει το Σύνολο και Χορωδία Μπαλτάζαρ-Νόιμαν υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή και μουσικού διευθυντή του Τόμας Χένγκελμπροκ για να παρουσιαστεί το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, ενώ ο Ελληνας «μαέστρος-φαινόμενο» Θεόδωρος Κουρεντζής με την ορχήστρα του MusicaAeterna έρχονται στις 16 Απριλίου 2019 για να ερμηνεύσουν το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συναυλία που θα δώσει η σούπερ σταρ του βιολιού Ανε-Ζοφί Μούτερ στις 20 Μαΐου 2019, ερμηνεύοντας αποκλειστικά έργα του Μότσαρτ, ενώ η μεγάλη κυρία του πιάνου Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια θα παρουσιάσει όλες τις σονάτες του Σούμπερτ σε έναν πιανιστικό άθλο, που θα διαρκέσει δύο καλλιτεχνικές περιόδους (ξεκινά τον Οκτώβριο).

Εργα όπερας

Ποια έργα όπερας θα παρουσιάσει ο πολιτιστικός οργανισμός τη νέα σεζόν; Το μουσικό σύνολο Lew Arts Florissants την 1η και στις 2 Νοεμβρίου θα παίξει το εξαιρετικά σπάνιο προκλασικό έργο «Η όπερα του ζητιάνου» των Τζον Γκέι και Γιόχαν Κρίστοφ Πέπους, ενώ τον Μάρτιο του 2019 (30 και 31/03) το κοινό του Μεγάρου θα έχει την ευκαιρία να δει την όπερα δωματίου «Blank Out» του Μισέλ φαν ντερ Αα, μια όπερα το λιμπρέτο της οποίας έχει γραφτεί από την ποιήτρια Ινγκριντ Γιόνκερ, η οποία θεωρείται η «Σίλβια Πλαθ της Νοτίου Αφρικής».

Οσο για τις χορευτικές παραστάσεις που αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, σε αυτές συγκαταλέγεται η εμφάνιση του κορυφαίου Nederlands Dans Theater (1 και 2 Φεβρουαρίου) με ένα νέο έργο. Τα Χριστούγεννα, πάλι, στην Ελλάδα έρχονται τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο με την εξαιρετική «Σταχτοπούτα» (21-29/12). Την ίδια περίοδο θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο και το αριστούργημα του λυρικού θεάτρου «Το γαλάζιο πουλί» με τη Σμαράγδα Καρύδη και τον Γιάννη Στάνκογλου, σε συνεργασία με την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της σαιξπηρικής τραγωδίας «Βασιλιάς Ληρ» από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (05/10) με τον μοναδικό Ιαν Μακ Κέλεν στον ομώνυμο ρόλο, στις συναυλίες που θα δώσει η Ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» με τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου (4-5/12), στα ροκ αφιερώματα στον Ντέιβιντ Μπόουι (18/05) και στους Rolling Stones (23 και 24/03/2019) αλλά και στη συναυλία του Γάλλου δεξιοτέχνη του ακορντεόν Ρίτσαρντ Γκαλιάνο με την ΚΟΑ στις 21/02/2019.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα