Εκπτωση στα αντίμετρα για να «σωθούν» οι συντάξεις

Κορυφώνεται το παζάρι της κυβέρνησης! Τι υποστήριξε χθες ο Τσακαλώτος για τον προϋπολογισμό ενώπιον των τροϊκανώνΡεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Τρόπους ώστε να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 ή, τουλάχιστον, να περιοριστεί το ύψος των μειώσεων άρχισαν να συζητούν από χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των δανειστών. Το αντάλλαγμα που δήλωσε διατεθειμένη να προσφέρει στους πιστωτές η ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποφύγει το μεγάλο «μαχαίρι» στις συντάξεις, είναι η εφαρμογή ορισμένων μόνο από τα αντίμετρα που είχαν προβλεφθεί για την προσεχή χρονιά.

Το παζάρι προδιαγράφεται, πάντως, σκληρό, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν». Κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε αργότερα χθες στην ιστοσελίδα Euro2day.gr ότι η δήλωση παρερμηνεύτηκε και ότι «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποια μέτρα να μην εφαρμοστούν στην ολότητά τους». Η επισήμανση αυτή ανοίγει «παράθυρο» για τα σενάρια που ανέφερε χθες η «δημοκρατία» και τα οποία προβλέπουν είτε να επιβληθεί η περικοπή των συντάξεων σε δόσεις (π.χ. το 50% της μείωσης να γίνει το 2019 και το υπόλοιπο το 2020) είτε να εφαρμοστούν οι μειώσεις μόνο στις συντάξεις που είναι υψηλότερες από κάποιο όριο που θα συμφωνηθεί.

Οι αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η ελληνική πλευρά παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού και τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους και για το 2019. Οπως ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, «υποστηρίξαμε ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να προχωρήσουμε χωρίς τη “βαρβαρότητα” της περικοπής των συντάξεων» (την οποία, βεβαίως, η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε).

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα ξεπεράσει την πρόβλεψη για 700.000.000 ευρώ και θα κυμανθεί περί το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η περικοπή των συντάξεων είχε προϋπολογιστεί ότι θα είχε δημοσιονομικό όφελος ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Ετσι, για να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση αποδέχτηκε: (α) να μην εφαρμοστούν την προσεχή χρονιά όλα τα αντίμετρα, που έφταναν συνολικά τα 1,99 δισ. ευρώ, και (β) όσα αντίμετρα προχωρήσουν (π.χ. επίδομα στέγασης), να υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας, ώστε να μην επιβαρυνθεί δημοσιονομικά μόνο το 2019.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να έχει αύριο νέο ραντεβού με τους τεχνοκράτες των δανειστών, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες και με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών (στο ξενοδοχείο «Χίλτον» αυτή τη φορά), στους οποίους εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και τον βραδύ ρυθμό μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα