Καμπανάκι για τον καρκίνο του προστάτη! Αναγκαίες είναι οι εξετάσεις για τους άνδρες πάνω από 50 ετών

Περισσότεροι από 3.200 άνδρες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στη χώρα μας με καρκίνο του προστάτη, ενώ πεθαίνουν από τη συγκεκριμένη νόσο περίπου 1.700 ασθενείς τον χρόνοΓι’ αυτό, όπως κάνουν οι γυναίκες τσεκάπ για τον καρκίνο του μαστού, έτσι και οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να ελέγχουν τον προστάτη τους, με μέτρηση PSA και ψηλάφηση. Μάλιστα, για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό (π.χ. πατέρας, θείος, παππούς που απεβίωσαν από καρκίνο του προστάτη) ο πρώτος έλεγχος σε ουρολόγο πρέπει να γίνεται μετά τα 40.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας Ηρακλής Πούλιος (φωτό) σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκστρατεία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και των άλλων παθήσεων του προστάτη.

Η εκστρατεία θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2018 με κεντρικό σύνθημά της «Ετήσιος έλεγχος του προστάτη: Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός». Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας, άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών σε όλη τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν δακτυλική εξέταση του προστάτη σε όλες τις ουρολογικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάθε χρόνο καταγράφονται 365.000 νέα περιστατικά, καθώς και 74.000 θάνατοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 5,5% όλων των θανάτων από καρκίνο.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη περισσότεροι από 3.200 άνδρες, ενώ σχεδόν 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, συχνά έπειτα από πολυετή πορεία. Οταν ο καρκίνος του προστάτη είναι σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό των ασθενών που θα ιαθούν είναι πάνω από 95%. Οταν όμως γίνει η διάγνωση σε προχωρημένα μεταστατικά στάδια, το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20%.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα