Μήνυμα Βαρθολομαίου στη Μόσχα με αφορμή το ουκρανικό και παραλήρημα από Ρώσο ιερωμένο

Μήνυμα προς τη Μόσχα και προς πάσα άλλη κατεύθυνση έστειλε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο και για Θέματα Θρησκευμάτων Μάρκο Μπόλαρη

Ο κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε τον συντονιστικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ευθύνη και την αρμοδιότητα της μητέρας Εκκλησίας να υπηρετεί την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τονίζοντας με νόημα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσέφερε ακόμη και τμήματα της δικαιοδοσίας του, προκειμένου να δημιουργηθούν αυτοκέφαλες τοπικές Εκκλησίες. Πρόσθεσε δε ότι με την ίδια ευαισθησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει, χωρίς αισθήματα και λόγια υπεροψίας, να διακονεί κάθε πιστό και την Ορθοδοξία.

Στο μεταξύ, οι λεκτικές αντιδράσεις στελεχών του Πατριαρχείου της Μόσχας κατά του Φαναρίου παίρνουν διαστάσεις παραληρήματος. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του πρωθιερέα Βλαντιμίρ Σμάλι, γραμματέα της Θεολογικής Επιτροπής της Αγίας Γραφής του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος κατηγόρησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για «παποκαισαρισμό, μεγαλοϊδεατισμό και προώθηση της ελληνικής εθνικιστικής ιδέας στους κόλπους της Ορθοδοξίας».

Ο Ρώσος κληρικός ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική σύγκρουση και η περίπλοκη διεθνής θέση της Ρωσίας επιτρέπουν στην Κωνσταντινούπολη να μεθοδεύσει την αποπομπή του Πατριαρχείου της Μόσχας από την κοινότητα των ορθόδοξων τοπικών Εκκλησιών, στην οποία η Κωνσταντινούπολη θέλει να διαδραματίσει τον ρόλο είτε ενός βυζαντινού αυτοκράτορα είτε ενός ανατολικού Πάπα!

Αυτές οι απόψεις έπονται εξίσου εμπρηστικών δηλώσεων, όπως του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
Ουδέποτε στο παρελθόν εκκλησιαστικοί παράγοντες του Πατριαρχείου της Μόσχας είχαν διατυπώσει τόσο ακραίες και φανατικά αντιεκκλησιολογικές απόψεις, ενώ αρνητική αίσθηση προκαλεί ο εθνικιστικός τόνος των επίσημων δηλώσεων στελεχών του Πατριαρχείου Μόσχας, που κατηγορούν τις ελληνόφωνες ορθόδοξες Εκκλησίες για ελληνικό εκκλησιαστικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό.

Αντ. Τριανταφύλλου