Υποκριτικά εγκώμια στην Ελλάδα από τον Γιούνκερ

Στρασβούργο: Στην τελευταία του απολογιστική ομιλία, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν «ξέχασε» να αναφερθεί στις δικές του ευθύνεςΤον απολογισμό του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχείρησε να κάνει χθες, σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο… μεγάλος τιμονιέρης ενός πολιτικού σκάφους που, αν και κλυδωνίζεται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια, υποκρινόταν χθες ότι δεν αντιλαμβάνεται τις δικές του ευθύνες. 

Ευθύνες που χρονικά επικεντρώνονται ειδικά την περίοδο που «φούσκωνε» το ελληνικό ζήτημα και οι πιο ακραίες φωνές επέμεναν στο δόγμα του Grexit. Την εποχή, δηλαδή, κατά την οποία ο Γιούνκερ μπορεί να ξόρκιζε με δηλώσεις του το φάντασμα της εξόδου, αλλά ευλογούσε την ίδια στιγμή την είσοδο της χώρας σε ακόμη ένα καταστροφικό Μνημόνιο.

Χθες, πάντως, στην τελευταία ομιλία του στην Ευρωβουλή -μια και σε λίγους μήνες θα εκλεγεί νέος πρόεδρος στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν-, ο Γιούνκερ έπλεξε το μεταμνημονιακό εγκώμιο της Ελλάδας, χαιρετίζοντας τις «ηράκλειες προσπάθειες» της χώρας και των Ελλήνων.
«Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων, που άλλοι Ευρωπαίοι ακόμη υποτιμούν» ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για την αξιοπρέπεια της χώρας, το πώς θα παραμείνει στην ευρωζώνη – και για όλα αυτά αισθάνομαι υπερήφανος».

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, ζητώντας περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ενωσης ως εγγυήτριας της ειρήνης, ενώ μιλώντας για την οικονομική κρίση τόνισε ότι «έχουμε γυρίσει σελίδα».

Στη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε, βέβαια, να αφήσει υπονοούμενα κατά του Βίκτορ Ορμπαν και της Ουγγαρίας, σημειώνοντας ότι «έχουμε αντεγκλήσεις μεταξύ κυβερνήσεων και οργάνων που δεν ωφελούν την Ευρώπη. Αυτό ισχύει και για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι προσπαθούν να αποκλείσουν κάθε δημόσια συζήτηση, στοχεύοντας ΜΜΕ και δημοσιογράφους, που υφίστανται εκφοβισμούς, επιθέσεις ή ακόμη και δολοφονούνται».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα