ΕΙΧΑΝ ναυΑΓΙΟ

Παραλίγο τραγωδία έπειτα από μεγάλη κατολίσθηση στη διάσημη παραλία • Απροστάτευτοι οι τουρίστες σε δεκάδες παραλίες • Τι καταγγέλλει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας

Τον χάρο με τα μάτια τους είδαν χτες το πρωί δεκάδες λουόμενοι που απολάμβαναν το μπάνιο τους στην καρτποσταλική παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο. Ηταν λίγο μετά τις 11 το πρωί όταν ένα τμήμα του βράχου αποκολλήθηκε και έπεσε με ορμή μέσα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έντονος κυματισμός και να τουμπάρουν τρεις βάρκες. 

Ακολούθησαν σκηνές πανικού με τους λουομένους να τρέχουν πανικόβλητοι την ώρα της κατολίσθησης, για να απομακρυνθούν από το σημείο, παίρνοντας στις αγκαλιές τους μικρά παιδιά. 

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, καθώς την ώρα της αποκόλλησης του βράχου η παραλία ήταν γεμάτη. Από την κατολίσθηση τραυματίστηκαν επτά άτομα, που είναι καλά στην υγεία τους.

Στην παραλία έσπευσε πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ άρχισε άμεσα έρευνες η Πυροσβεστική με τη συμμετοχή οκτώ πυροσβεστών από την τοπική υπηρεσία, δέκα ανδρών της 6ης ΕΜΑΚ και ενός σκύλου διασώστη. Στο νησί μεταφέρθηκαν, επίσης, με super puma ακόμα εννέα άτομα, διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ. Μέχρι το βράδυ οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής ερευνούσαν εξονυχιστικά με θερμικές κάμερες τα συντρίμμια, χωρίς να έχει εντοπιστεί αγνοούμενος. 

Από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε επιφυλακή το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου διακομίστηκαν συνολικά επτά τραυματίες, εκ των οποίων μια γυναίκα 34 ετών τσεχικής υπηκοότητας, με κάταγμα στον σπόνδυλο. Ο σύζυγός της και τα δύο παιδιά της, τριών και εννέα ετών, έφεραν ελαφρά τραύματα και φιλοξενούνται στην ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Ζακύνθου. 

Τα άλλα τρία άτομα διακομίσθηκαν, επίσης ελαφρά τραυματισμένα, στο νοσοκομείο και έλαβαν εξιτήριο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η κατολίσθηση έγινε σταδιακά, σε τρεις φάσεις. Στην αρχή έπεσαν κάποιες πέτρες και ακούστηκε θόρυβος, ακολούθησε μια δεύτερη μικρή κατολίσθηση μικρών πετρών και στη συνέχεια, σε τρίτη φάση, έγινε η μεγάλη κατολίσθηση του βράχου, που αποκολλήθηκε. Μετά την κατολίσθηση η παραλία εκκενώθηκε, ενώ το Λιμενικό απαγόρευσε, μέχρι νεωτέρας, την προσέγγιση σκαφών.

Ευθ. Λέκκας: Επικίνδυνες άλλες δύο διάσημες παραλίες στο Ιόνιο

Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς, δύο παραλίες με παγκόσμια αίγλη που προσελκύουν κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο, κινδυνεύουν στο μέλλον να «ακολουθήσουν» το Ναυάγιο της Ζακύνθου και να εμφανίσουν κατολισθήσεις.

«Προτείναμε στην Περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η “ζωνοποίηση” των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων, που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα
επικίνδυνα σημεία, είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται» τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμης Λέκκας (φωτό).

Σε δήλωσή του, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η κατολίσθηση στην περιοχή «Ναυάγιο» της Ζακύνθου αποτελεί «ακόμα ένα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μια τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων», ενώ συμπληρώνει ότι «έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων-καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο όγκος των βράχων που κατέρρευσαν στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου προσεγγίζει τα 5.000 κυβικά μέτρα. «Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους» ανέφερε ακόμα ο καθηγητής, ενώ συμπλήρωσε ότι «σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, έπειτα από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».