POS: Η Εφορία σφίγγει τον κλοιό στους επαγγελματίες

Απειλούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ, εάν οι υπόχρεοι δεν δηλώσουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο TAXISnet έως 12 ΔεκεμβρίουΡεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ θα βρεθούν όσοι επαγγελματίες, που είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές με «πλαστικό» χρήμα μέσω POS, δεν δηλώσουν «επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς» στο TAXISnet έως τις 12 Δεκεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, την οποία υπογράφει και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν POS θα πρέπει να δηλώσουν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία «επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό», μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνται όλες οι εισπράξεις από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

Τυχόν μεταβολές που επέρχονται στους επαγγελματικούς λογαριασμούς (προσθήκη νέου λογαριασμού, διαγραφή παλαιού κ.λπ.) θα πρέπει να δηλωθούν μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία κατά την οποία επήλθε η μεταβολή.

Επίσης, οι νέοι επαγγελματίες θα έχουν προθεσμία ενός μηνός από την έναρξη άσκησης των δραστηριοτήτων τους, προκειμένου να προχωρήσουν στη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού τους στο TAXISnet. Σε περίπτωση που οι επαγγελματίες διαθέτουν δύο ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς, οφείλουν να τους δηλώσουν όλους.

Η δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και, εάν εντοπιστούν τέτοιες περιπτώσεις, η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.

Διασταυρώσεις

Η υποχρεωτική δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού θα επιτρέψει στην ΑΑΔΕ να κάνει διασταυρώσεις για την έκδοση αποδείξεων, αλλά και να προχωρήσει σε κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την απόφαση, για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης επαγγελματικού λογαριασμού, νοείται ως μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού και επιφέρει το ίδιο πρόστιμο.

Σε περίπτωση που ο επαγγελματικός λογαριασμός δεν δηλωθεί εντός των προθεσμιών που ορίζει η απόφαση, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ που είναι αρμόδια για την παραλαβή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα