Καταδικάστηκε η Βρετανία για τις μαζικές παρακολουθήσεις!

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε χθες το Λονδίνο για το πρόγραμμα μαζικών παρακολουθήσεων της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο είχε αποκαλύψει -μεταξύ άλλων- ο πρώην υπάλληλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν. Σύμφωνα με το πόρισμα του δικαστηρίου του Στρασβούργου, στο οποίο είχαν προσφύγει δημοσιογραφικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς επίσης και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι μαζικές υποκλοπές των επικοινωνιών και τα μέτρα λήψης των δεδομένων από τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού δεν παρείχαν επαρκείς εγγυήσεις.

Επιπλέον, το πρόγραμμα των μαζικών παρακολουθήσεων παραβίασε το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και της οικογενειακής ζωής, σύμφωνα πάντα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο, το ΕΔΑΔ έκρινε πως η παροχή των ευαίσθητων πληροφοριών σε ξένες κυβερνήσεις δεν ήταν παράνομη.

Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει το 2013 ο Σνόουντεν -προκαλώντας παγκόσμιο σάλο και την αυτοεξορία του στη Μόσχα-, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως η GCHQ, συγκέντρωναν συλλήβδην στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων και ηλεκτρονικής επικοινωνίας, είτε επρόκειτο για υπόπτους είτε για απλούς πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταδικαστική απόφαση-σταθμός του ΕΔΑΔ αποτελεί ένα σημαντικό νομικό «χαστούκι» για τις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν ανάλογα προγράμματα παρακολούθησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα