Τουρκία: Αύξηση επιτοκίου μήπως ηρεμήσουν οι αγορές!

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας, να φρενάρει την παρεμβατικότητα του Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική της χώρας τουΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Το βασικό της επιτόκιο κτά 625 μονάδες βάσης αύξησε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (ΚΤτΤ), σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιρροή και την παρεμβατικότητα του Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική της χώρας. 

Η κίνηση ενίσχυσε -όπως αναμενόταν- τη λίρα (το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε στις 6,01 λίρες ανά δολάριο), ενώ σημειολογικά αξίζει να αναφερθεί πως η ΚΤτΤ προχώρησε σε αυτή λίγες ώρες αφότου ο «σουλτάνος» είχε επαναλάβει την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια, τονίζοντας πως ο υψηλός πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων κινήσεων της κεντρικής τράπεζας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, είχε υπογράψει νωρίτερα διάταγμα για την αποκλειστική χρήση της λίρας στις συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων, βάζοντας τέλος σε συναλλαγές που συνάπτονταν σε συνάλλαγμα. Η απόφαση του Ερντογάν δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και θεωρείται ακόμα ένα βήμα για τη στήριξη του τουρκικού νομίσματος, που συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

Μισθώσεις σε λίρες

Ετσι, εντός των επόμενων 30 ημερών, οι υφιστάμενες συμφωνίες σε συνάλλαγμα οφείλουν να μετατραπούν σε τουρκικές λίρες. Αξίζει να αναφερθεί πως οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακίνητης περιουσίας σε συνάλλαγμα είναι κάτι ιδιαίτερα σύνηθες στην Τουρκία, ενώ ο κλάδος του λιανικού εμπορίου βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο δολάριο.

Το γεγονός, όμως, πως η λίρα έχει απολέσει φέτος το 40% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος οδήγησε τον Ερντογάν στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Παράλληλα, ο «σουλτάνος» προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για τη γενικότερη στήριξη της οικονομίας, παραμένει όμως άγνωστο πώς θα δράσει αναφορικά με τα δάνεια των επιχειρήσεων, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους είναι σε δολάρια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα