Επέκταση του εξω- ιδρυματικού επιδόματος

Τη δυνατότητα χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος των 523 ευρώ τον μήνα και σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες οι οποίες επιφέρουν μορφές αναπηρίας ανάλογες με αυτές της τετραπληγίας και της παραπληγίας (όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας) δίνει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Στην εγκύκλιο, σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου 4554/2018, αναφέρεται ότι «το εξωιδρυματικό επίδομα χορηγείται όχι μόνο σε όσους πάσχουν από τις ρητά αναφερόμενες παθήσεις της τετραπληγίας και της παραπληγίας, αλλά και σε όσους πάσχουν από ασθένειες οι οποίες, κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, επιφέρουν την ίδια, όπως αυτές οι παθήσεις, μορφή αναπηρίας».

Αναδρομικά

Η επέκταση της δυνατότητας χορήγησης του εν λόγω επιδόματος αρχίζει αναδρομικά από τις 18 Ιουλίου 2018. Συνεπώς, περιλαμβάνει τις αιτήσεις που υποβάλλονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, καθώς και όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας (συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας κρίσης στις υγειονομικές επιτροπές).

Εάν μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης εκδόθηκε διοικητική πράξη με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος (επειδή δεν υπήρχε κρίση των υγειονομικών επιτροπών ότι η πάθηση του ασφαλισμένου επιφέρει την ίδια μορφή αναπηρίας με τις παθήσεις της τετραπληγίας και της παραπληγίας), οι ασφαλισμένοι θα παραπέμπονται εκ νέου στις υγειονομικές επιτροπές, προκειμένου να κριθούν με τα κριτήρια της νέας διάταξης.

Στην περίπτωση που απορρίφθηκε αίτηση για τον συγκεκριμένο λόγο πριν από την ισχύ της διάταξης -και χωρίς να ασκηθεί αίτηση θεραπείας- οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση.

Ν. Χατζητσάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα