Νέες πιέσεις από τη Γερμανία!

Σε Αθήνα και Σκόπια ο ΥΠΕΞ της Μέρκελ, με το βλέμμα στραμμένο στο δημοψήφισμαΣτην Αθήνα και στα Σκόπια θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, στο πλαίσιο περιοδείας του στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οπως έκανε γνωστό χθες η εκπρόσωπός του Μαρία Αντεμπαρ, πρώτος σταθμός της περιοδείας του -που αρχίζει τη Δευτέρα- είναι το Βουκουρέστι, όπου θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις και θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος στη σύνοδο κορυφής της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών».

Την Τρίτη ο κ. Μάας θα μεταβεί στα Σκόπια και την επομένη στα Τίρανα. Κύριο θέμα των συνομιλιών του στις δύο πρωτεύουσες θα είναι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ορόσημο»

«Στα Σκόπια κεντρικό θέμα θα είναι οι συνομιλίες για την ιστορική συμφωνία στη διαμάχη για την ονομασία μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας» τόνισε η κυρία Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών το οποίο «θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο για τη χώρα».
Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Μάας θα είναι η Αθήνα, όπου αντικείμενο συζήτησης θα είναι διμερή ζητήματα και θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ η συγκεκριμένη επίσκεψη πιθανόν να έχει και στόχο την προετοιμασία μιας επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στη χώρα μας.

«Πρόωρες εκλογές μόνο λόγω της συμφωνίας»

Σε απόλυτη αναντιστοιχία με τη γενική γραμμή της κυβέρνησης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει άνετα από τη Βουλή, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη πως το μόνο έκτακτο ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει εκλογές πριν από το τέλος της κυβερνητικής θητείας είναι το Σκοπιανό.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην πάγια θέση των ΑΝ.ΕΛ. ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία για να προεξοφλήσει ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν θα ψηφίσει, οπότε, όπως είπε, «θα πάμε σε μια διαδικασία που σημαίνει εκλογές». Ο βουλευτής Τρικάλων συμπλήρωσε ότι, αν η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια περατωθεί τον Ιανουάριο, η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή για κύρωση τον Μάρτιο.

Σε αναντιστοιχία, επίσης, με τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε την εμπλοκή του δυτικού παράγοντα στην επίτευξη της συμφωνίας και εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Και ο Ζάεφ και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ θέλουν επίσπευση των διαδικασιών. Eχω την υπομονή να δω όλες τις διεργασίες. Κρατάω εδώ και πολύ καιρό την πρόθεση να λήξει η συνταγματική θητεία, ώστε όλοι να κριθούμε από τα πεπραγμένα μας» είπε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα