Χαράτσι 100- 150 ευρώ για το ρεύμα!

«Καμπάνα» του ΔΕΔΔΗΕ σε όσους αλλάζουν πάροχο ηλεκτρικού ή όνομα στον λογαριασμό

Ζητούν ξαφνικά επανέλεγχο όλων των εγκαταστάσεων του σπιτιού από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο, διαφορετικά απειλούν να κατεβάσουν τον διακόπτη (!) μέσα σε 25 ημέρες

Η Θέση μας: Ο Χριστόδουλος και η δύναμη του ενός!

Διαβάστε επίσης:

►Παιχνίδια στις πλάτες των τσακισμένων συνταξιούχων

►Ν. Νικολόπουλος: Ο Καραμανλής και η σιωπή του

►Αντίποινα! Οι Ρώσοι σταματούν να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη

►ΔΕΘ: Ολα τα βλέμματα στον Κυριάκο

►Οι γερμανοί συνεχιζουν τις... βόλτες στα Σκόπια

►Φρίκη! Βιασμοί και χαος στα hot spots

►Μητέρα με 16 (!!!) παιδιά πέρασε στο πανεπιστήμιο

►Απόφαση-σταθμός στο Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων

 

Εκδικητικό «χαράτσι» από τον ΔΕΔΔΗΕ

Οσοι καταναλωτές αλλάξουν πάροχο θα πρέπει  να πληρώσουν από 100 έως 150 ευρώ για τις λεγόμενες Υπεύθυνες Δηλώσεις Εγκαταστάτη

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει αρκετούς από τους καταναλωτές που επιχειρούν να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος και να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ, ώστε να συνεργαστούν με έναν από τους ιδιώτες ανταγωνιστές της. Καλούνται να πληρώσουν από 100 έως 150 ευρώ για τα λεγόμενα «πιστοποιητικά ΔΕΗ» ή τις λεγόμενες Υπεύθυνες Δηλώσεις Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), που πιστοποιούν πως το εσωτερικό δίκτυο στο σπίτι ή στην επιχείρησή τους λειτουργεί ικανοποιητικά. Αν, μάλιστα, δεν παρουσιάσουν στον ΔΕΔΔΗΕ, τη θυγατρική της ΔΕΗ που δραστηριοποιείται στη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στη μέση και χαμηλή τάση, το πιστοποιητικό εντός λίγων ημερών, απειλούνται με διακοπή ηλεκτροδότησης «χωρίς καμία άλλη ειδοποίηση»!

Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα μια τέτοια επιστολή, με την οποία ο ΔΕΔΔΗΕ απειλεί να κόψει το ρεύμα σε ακίνητο, αν ο ιδιοκτήτης του δεν προσκομίσει το πιστοποιητικό μέσα σε 25 ημέρες!
Νόμος του 1965 και οι υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν ορίζουν πως κάθε 14 χρόνια πρέπει να ελέγχεται η ηλεκτρική εγκατάσταση ενός σπιτιού και να χορηγείται ΥΔΕ από πιστοποιημένους ηλεκτρολόγους (όλοι βλέπουν τις γνωστές ταμπέλες «Πιστοποιητικά ΔΕΗ» στους δρόμους). Για τα καταστήματα ορίζεται πως κάθε επτά χρόνια πρέπει να εκδίδεται νέα ΥΔΕ.

Στον ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζουν πως δεν διαθέτουν το προσωπικό για να ελέγχουν πόρτα πόρτα τις εγκαταστάσεις. Ομως κάθε φορά που ένας πελάτης φεύγει από τη ΔΕΗ προς έναν ιδιώτη πάροχο ή το αντίστροφο, αλλά και κάθε φορά που αλλάζει όνομα σε ένα «ρολόι» της ΔΕΗ, τότε ελέγχουν αν έχει λήξει ή όχι το «πιστοποιητικό» (η ΥΔΕ). Τότε στέλνουν ένα απλό γράμμα στον καταναλωτή (όχι συστημένο), ο οποίος προειδοποιείται πως αν δεν βρει τάχιστα, δηλαδή σε λίγες ημέρες, έναν ηλεκτρολόγο ώστε να εκδώσει νέα ΥΔΕ (στην περίπτωση που έχουν περάσει 14 χρόνια), τότε θα του κόψουν το ρεύμα!

Επειδή είναι περισσότεροι αυτοί που φεύγουν από τη ΔΕΗ σε σχέση με αυτούς που γυρίζουν, αρκετοί θεωρούν πως ο ΔΕΔΔΗΕ παρεμβαίνει και ζητάει το «χαράτσι» της ΥΔΕ κυρίως σε όσους αποχωρούν από την κρατική επιχείρηση. Ομως από τον ΔΕΔΔΗΕ τονίζουν πως το ίδιο κάνουν και σε περιπτώσεις αλλαγής ενοικιαστή, οπότε οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν τα 100-150 ευρώ, αν έχουν περάσει επτά ή 14 χρόνια από την τελευταία ΥΔΕ.