Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τα πέναλτι (των… γκάλοπ)

Σε κλείσιμο της ψαλίδας με τη Ν.Δ. ελπίζει το Μαξίμου. Η πριμοδότηση της κυβέρνησης από την «παραδοσιακή Ευρώπη» δημιουργεί προσδοκίες και για τις συντάξειςΑπό τον
Σπύρο Κάραλη

Η κατάθεση του σχεδίου Προϋπολογισμού στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά κυρίως το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, εκεί όπου θα κριθεί τελικά η περικοπή ή μη των συντάξεων, είναι οι δύο επόμενοι σκόπελοι τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλείται να υπερβεί με το βλέμμα στην προοπτική μιας νέας τετραετίας, την ώρα που οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη αλλάζουν, επηρεάζοντας ευθέως τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, και σε αντίθεση με την ευθεία αμφισβήτηση που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ για τις δημοσκοπήσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τις πρώτες φθινοπωρινές μετρήσεις των εταιριών μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, προκειμένου οι θετικές για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις να χρησιμοποιηθούν επικοινωνιακά δίνοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- μια διαφορά με τη Ν.Δ. που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις μονάδες.

Κρίσιμα, όμως, θεωρούνται τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που θα γίνουν τον Νοέμβριο, μετά την έκβαση με τις συντάξεις, ειδικά το ποσοστό της κομματικής συσπείρωσης, το εύρος των διαρροών προς τα αριστερά και η αποχή, και, από την άλλη, ο δείκτης που δείχνει τον βαθμό διείσδυσης του ΣΥΡΙΖΑ σε Κέντρο, Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά μετά τα ισχυρά ανοίγματα του κ. Τσίπρα σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις. Ανοίγματα τα οποία υπαγορεύτηκαν εν πολλοίς από ευρωπαϊκά κέντρα, έχοντας τις ευλογίες της λεγόμενης «παραδοσιακής Ευρώπης» – αντίβαρου των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τρέφουν προσδοκίες από την τωρινή ευρωπαϊκή συγκυρία, αποτιμώντας την ως «ευκαιρία», όπως και από τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, εκτιμώντας ότι στο κέντρο των διεργασιών που τώρα συντελούνται σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Ρώμη και ευρωπαϊκό Νότο, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε μια ιστορική καμπή -όπως λένε- κατά την οποία η υιοθέτηση κοινωνικής ατζέντας δείχνει να είναι μονόδρομος για την ίδια τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει πολλαπλές διεθνείς επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες έως τον Νοέμβριο, ανάμεσα στις οποίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έρχεται στην Ελλάδα λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup του Νοεμβρίου, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και με τον «δελφίνο» Πιερ Μοσκοβισί και ενώ η Αθήνα «κλείνει» ήδη το μάτι στην υποψηφιότητα του Γάλλου επιτρόπου.

Ως αντανάκλαση των μεγάλων πολιτικών αλλαγών στην Ευρώπη μεταφράζονται εν τέλει τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς Κέντρο, Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά, τα οποία θα ενταθούν προσεχώς με την προσχώρηση και άλλων στελεχών, προερχόμενων από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Με άλλα λόγια, ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα με τη σύμπραξη πολιτικών δυνάμεων από την Αριστερά, το Κέντρο και τη λαϊκή Δεξιά, πέραν και μακράν των όποιων διαχωριστικών συνιστά τη μικρογραφία παρόμοιων ζυμώσεων στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε «πανευρωπαϊκό μέτωπο» που αναγεννάται κατά της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, και θα εκτείνεται σε όλους τους χώρους, περιλαμβάνοντας έως και συντηρητικές πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με την παράλληλη ανάπτυξη της ήδη υπάρχουσας, άτυπης βέβαια, συμμαχίας μεταξύ Αριστεράς, σοσιαλιστών και πρασίνων, και με στόχο την προώθηση της κοινωνικής ατζέντας, την καταπολέμηση των κοινωνικών και των εισοδηματικών ανισοτήτων, και την ενδυνάμωση της Ευρώπης ως παγκόσμιας δύναμης, την ώρα που στον πλανήτη συντελούνται ιστορικές γεωπολιτικές αναδιατάξεις.

Στο εν λόγω πανευρωπαϊκό μέτωπο η ελληνική κυβέρνηση ακουμπά τις ελπίδες και εκεί εδράζει την αισιοδοξία όσον αφορά ειδικότερα το κρίσιμο θέμα των συντάξεων και των άλλων παροχών. Στο Μέγαρο Μαξίμου «ψιθυρίζουν» ότι το σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Οκτωβρίου δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή τους, με την απαραίτητη διευκρίνιση ότι στο αντίστοιχο προσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρχει μέσα για λόγους τυπικούς, καθώς το μέτρο αποτελεί νομοθετική δέσμευση της ελληνικής πλευράς στους δανειστές. Επιμένουν δε ότι οι δανειστές θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα μετά τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του νομοθετημένου μέτρου σχετικά με τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά για πλήρη ακύρωσή του. Κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί, βέβαια, ωστόσο η μεγάλη σιγουριά που βγάζουν κυβερνητικοί παράγοντες εντυπωσιάζει και δεν περνά απαρατήρητη.

Περιοδείες από τον Τσίπρα για να αλλάξει το κλίμα

Η Ιθάκη, το Μάτι, η Σύρος και τα Χανιά σηματοδοτούν την αλλαγή πλεύσης στην επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με περιοδείες σε όλη τη χώρα τους επόμενους μήνες και επαφή με καθημερινό κόσμο. Η συγκεκριμένη αλλαγή στις συνήθεις πρακτικές του πρωθυπουργού κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την τραγωδία στο Μάτι, αποσκοπώντας να ξαναγίνει εξωστρεφής ο ΣΥΡΙΖΑ και να φανεί ότι ο πρωθυπουργός στέκεται κοντά στα προβλήματα και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον γιατί, σύμφωνα με ποιοτικά στοιχεία κυβερνητικών μετρήσεων που επικαλούνται οι επιτελείς, περίπου το 60% του εκλογικού σώματος, ανεξαρτήτως χρωματικών αποχρώσεων, εμφανίζεται θετικό σε πολιτικές συγκλίσεις σαν αυτές που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντροαριστερά και κεντροδεξιά τμήματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση -όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές- ο Αλέξης Τσίπρας «γράφει» καλύτερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ώρα μάλιστα κατά την οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχεται σφοδρή κριτική από παλαιά στελέχη, με κατηγορίες ότι παρέδωσε το κόμμα σε πρόσωπα που δεν συνδέονται με το φιλελεύθερο και δημοκρατικό υπόβαθρο της παράταξης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα