Οι «μνηστήρες» για τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Δεδομένη η υποψηφιότητα Μπακογιάννη και ανοιχτό το ενδεχόμενο «μεταφοράς» του Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια. Ψάχνει για τον «εκλεκτό» ο ΣΥΡΙΖΑΑπό τους
Φίλιππο Πανταζή
Φανή Χαρίση

Κλειστά τα χαρτιά τους εξακολουθούν να έχουν τα κόμματα, όσον αφορά τους εκλεκτούς τους για τους περισσότερους δημαρχιακούς θώκους της χώρας, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Πέραν της μάχης στις 13 περιφέρειες, η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει έντονα κομματικά χαρακτηριστικά, τη δική της, ξεχωριστή σημασία, όπως πάντα, θα έχει η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του πρώτου δημότη της Αθήνας. Πολλά ονόματα ακούγονται, οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία -και όχι μόνο σε αυτά- δίνουν και παίρνουν, οι «μυστικοί» δείπνοι έχουν αρχίσει, όπως και οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα.
Από τον χώρο της Κεντροδεξιάς δύο είναι τα ονόματα που κυριαρχούν, αυτά του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και του προέδρου της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη.

Η υποψηφιότητα του κ. Μπακογιάννη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με τις… ευλογίες και της Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες, στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Μέχρι τότε ο ίδιος έχει αποφασίσει να αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα και ασχολείται μόνο με τα ζητήματα της περιφέρειάς του, στην οποία -όπως διατείνεται- θέλει να προσφέρει μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του.

«Για εμένα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη απόφαση, η οποία σε απόλυτο βαθμό εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση της Αθήνας, δεν εξαρτάται από τίποτα άλλο» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του και συνέχισε: «Είναι τιμητικό να συζητούν το όνομά μου για τον Δήμο της Αθήνας, το σκέφτομαι – δεν μπορώ να πω ότι δεν το σκέφτομαι. Ξέρω πολύ καλά ότι η Αθήνα είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Την Αθήνα πρέπει να τη σέβεσαι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την κάθοδο του Κώστα Μπακογιάννη στην πρωτεύουσα, η μητέρα του Ντόρα Μπακογιάννη «μετακομίζει» γεωγραφικά και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι υποψήφια στον νομό Χανίων αντί της Α’ Αθήνας, όπου εκλέγεται μέχρι σήμερα.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πατούλης, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν δείχνει να μεταβάλλει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, αν και έντονα ακούγεται τις τελευταίες μέρες το ενδεχόμενο μεταπήδησής του στην Περιφέρεια Αττικής (όπου πάντως «παίζει» το όνομα του Ανδρέα Παχατουρίδη, αλλά και του Γιάννη Σγουρού υπό τη «γαλάζια» στήριξη).

«Εχουμε ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, μέσα από τον όμιλο “Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά”, και μαζί με χιλιάδες συμπολίτες μας από τις γειτονιές της πόλης θέλουμε να δημιουργήσουμε την επανεκκίνηση που χρειάζεται» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και επικαλείται την αυτοδιοικητική εμπειρία των 20 και πλέον ετών που έχει σε διάφορους τομείς προκειμένου να συμβάλει στην αλλαγή της εικόνας της Αθήνας.
«Η διάθεσή μας, η ψυχή μας και η καρδιά μας είναι στο πώς θα αναμορφώσουμε την πρωτεύουσα της Ελλάδος» αναφέρει.

Εντός της εβδομάδας ο κύριος Πατούλης συναντήθηκε στα γραφεία της Ν.Δ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κλίμα φέρεται ότι δεν ήταν ιδιαίτερα καλό, ωστόσο συμφωνήθηκε οι δύο άνδρες να τα ξαναπούν μετά την παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ. Από τη μεριά του, ο Γιώργος Πατούλης έκανε σαφές προς την ηγεσία ότι αν δεν τηρήσουν τη δέσμευση που του είχαν δώσει, θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στην Αθήνα. Ισως αυτό έκανε κάποιους να το ξανασκεφτούν και έφεραν τον Πατούλη για περιφερειάρχη Αττικής και τον Ανδρέα Παχατουρίδη υποψήφιο στη Β’ Αθηνών (ο τελευταίος διαψεύδει ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής και δηλώνει στην « κυριακάτικη δημοκρατία» ότι παραμένει ανεξάρτητος και αυτοδιοικητικός).

Την επανεμφάνισή του έκανε το τελευταίο διάστημα και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος εκφράζει μεν την πρόθεσή του να είναι και πάλι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, ωστόσο, γνωρίζοντας τις μειωμένες πιθανότητες που έχει, εκτιμάται πως αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να επανέλθει στη Βουλή ως υποψήφιος της Α’ ή της Β’ Αθήνας.

Η περίπτωση της Κουντουρά

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση ακόμα για τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων δεν έχει ληφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναζητεί ένα πρόσωπο γενικής αποδοχής, νέο -ει δυνατόν- σε ηλικία, που να μπορεί να «αγγίξει» ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ κοινό από τους ψηφοφόρους της πρωτεύουσας. Κάποια από τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά τριών υπουργών, της Εφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενώ, κατά άλλες φήμες, «παίζει» και το σενάριο υποψηφιότητας της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά (φωτό), ως κοινής υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Προς αποχώρηση οδεύει ο Καμίνης, σενάρια για τον Π. Γερουλάνο!

Ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Καμίνης (φωτό αριστερά), η θητεία του οποίου θεωρείται από τις πλέον αποτυχημένες στην ιστορία της πρωτεύουσας, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, κάτι πάντως που δεν φαντάζει πολύ πιθανό. «Είναι νωρίς ακόμη» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του, αν και το επιτελείο του -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- έχει αρχίσει να συρρικνώνεται και ο ίδιος προσδοκά τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής ή (με λιγότερες πιθανότητες) στη λίστα της Α’ Αθηνών.

Τελευταία, εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ., διαρρέει το όνομα του πρώην υπουργού Παύλου Γερουλάνου (φωτό δεξιά), ο οποίος σταθερά τάσσεται υπέρ της επιστροφής στις αξίες του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις στον χώρο, χαίρει εκτίμησης στην Κεντροαριστερά, ενώ έχει ερείσματα και σε άλλους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους. Στα υπέρ του, η διείσδυση που έχει στον αστικό κόσμο και στη μεσαία τάξη. Πάντως, ο ίδιος ο Γερουλάνος θεώρησε τιμητικό ότι το όνομά του ακούγεται για τον Δήμο της Αθήνας.

Χωρίς «γαλάζιο» χρίσμα η νύμφη του Θερμαϊκού

Νωρίτερα από κάθε άλλη πόλη, ακόμα και από την Αθήνα, άνοιξε η συζήτηση για τους υποψήφιους δημάρχους της Θεσσαλονίκης. Παράδοξο; Σίγουρα. Τυχαίο όμως όχι, εξαιτίας της δήλωσης του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, τον Φεβρουάριο του 2016, ότι θα είναι δήμαρχος μέχρι τα 100 του χρόνια. Αυτή η δήλωση έγινε κι άλλες φορές από τον κ. Μπουτάρη, ακόμα και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό ήταν! Ολοι έσπευσαν -και κυρίως οι πολιτικοί αντίπαλοι- να πάρουν θέση στο καναβάτσο.

Από την άλλη, η Ν.Δ., που στήριξε στις εκλογές του 2014 τον νυν βουλευτή της Σταύρο Καλαφάτη, βιάστηκε να συμφωνήσει ότι δεν θα είναι αυτός εκ νέου υποψήφιος, με αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει δώσει επίσημα χρίσμα. Στην τοπική Ν.Δ. τα πράγματα είναι μάλλον μπερδεμένα και η απογοήτευση στελεχών και οπαδών επί του θέματος είναι μεγάλη. Η γραμμή της Πειραιώς «βρείτε τον αντι-Μπουτάρη» έχει βραχυκυκλώσει, παρά έχει βοηθήσει. Ισως και να ελπίζουν ότι τελικά ο βλάχος, όπως πολλοί Θεσσαλονικείς αποκαλούν τον κ. Μπουτάρη, να λειτουργήσει απρόβλεπτα, λόγω του χαρακτήρα του.

Ωστόσο, θεωρείται ξεκάθαρο ότι δεν θα δοθούν χρίσματα από τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη κι ότι άτυπα θα στηρίξουν πρόσωπα του χώρου, που φαίνεται ότι θα κερδίσουν. Οπως, για παράδειγμα, τον νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης το όνομα του προέδρου του ΤΕΕ, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Πάρη Μπίλια που ακούστηκε ζωηρά -κυρίως από τον ίδιο- δεν φαίνεται να έχει στήριξη από τη Ν.Δ.

Αντίθετα, η Ν.Δ. θα θεωρούσε εξαιρετική την υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά, σημερινού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που όμως δεν μπορεί να φύγει από τη θέση του πριν από τον Απρίλιο του 2019. Ενα άλλο όνομα που θα ταίριαζε στη Ν.Δ. είναι αυτό του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ και πρώην γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Σήμερα ο κ. Παπαμιμίκος δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συγγένειά του με τον ισχυρό άνδρα της πόλης Ιβάν Σαββίδη.
Στη μάχη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης αναμένεται να ριχτούν ο Εφραίμ Κυριζίδης, άλλοτε πουλέν του Σταύρου Καλαφάτη. Ο συνδυασμός του «Θεσσαλονίκη Θετικά» έχει αποκτήσει ακόμα ένα μέλος των «Εντάξει» του κ. Καλαφάτη, τη Στέλλα Αβραμίδου. Υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει και ο Χάρης Αηδονόπουλος, γνώριμος αντιδήμαρχος επί Παπαγεωργόπουλου.

Στη μάχη έχει εμφανιστεί και ένας απόστρατος της Ελ.Ασ., ο Βασίλης Μωυσίδης, γνώριμος στους Θεσσαλονικείς, αφού διετέλεσε γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης. Θέμα χρόνου και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Ζέρβα, άλλοτε αγαπημένου παιδιού του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος μάλιστα προτού τα σπάσει με τον δήμαρχο διετέλεσε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται η υποψηφιότητα του Σπύρου Βούγια, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Από το πουθενά αλλά με ορμή μπήκε στον στίβο της μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών και ο Ιωάννης Νασιούλας, που φέρεται ότι έχει την ευλογία του μητροπολίτη Ανθιμου.

O δήμαρχος

Ο νυν δήμαρχος φέρεται ότι σκέφτεται σοβαρά την κάθοδό του ή όχι για τρίτη φορά στον δήμο. Σε πρόσφατη συνεδρίαση της δημοτικής του ομάδας («Πρωτοβουλία») είπε ότι αισθάνεται κάποια κούραση κι ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αποφασίσει τι θα πράξει. Πολλοί ήταν αυτοί που βιάστηκαν να πουν ότι τότε θα ανακοινώσει αν θα κατέβει υποψήφιος δήμαρχος ή όχι. Αυτοί όμως που πραγματικά γνωρίζουν τον κ. Μπουτάρη διάβασαν πιο σωστά τη δήλωσή του. «Είπε ότι θα αποφασίσει. Δεν είπε ότι θα το ανακοινώσει» λένε χαρακτηριστικά. Η ουσία είναι ότι ο κ. Μπουτάρης είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων στα αυτοδιοικητικά της Θεσσαλονίκης. Ολοι περιμένουν να δουν τι θα πράξει, για να κινηθούν ανάλογα. Η κάθοδός του θεωρείται από τους περισσότερους δεδομένη, ενώ όποια ασαφή ερωτήματα αφήνει ο ίδιος είναι περισσότερο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Πανέτοιμος ο Τζιτζικώστας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας (φωτό) είναι έτοιμος να ζητήσει και πάλι την ψήφο των πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι στενοί συνεργάτες του λένε ότι έχει ήδη έτοιμο το ψηφοδέλτιο στο μεγαλύτερο μέρος του και απομένουν λίγες θέσεις προς οριστικοποίηση.
Οποια σενάρια περί μη καθόδου μαζί του της Βούλας Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλονίκης, διαψεύστηκαν από τον ίδιο σε εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη το πρωί της περασμένης Πέμπτης.
Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε με ένα τραγούδι του Βασίλη Καρρά. «Δεν πάει πουθενά, πουθενά, εδώ θα μείνει» είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξαν συζητήσεις και συναποφασίστηκε ότι θα συνεχίσει το έργο της στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και θα είναι στα ψηφοδέλτια της παράταξης στις επόμενες εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστο ακόμα ποιον θα ρίξει στη μάχη της Περιφέρειας, αν και το όνομα του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου ακούγεται έντονα. Ακυρο έριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης στη κάθοδο με το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο τελικά ίσως οδεύσει με έναν άλλον πρώην υπουργό, που γνωρίζει καλά την περιοχή, τον Γιάννη Μαγκριώτη.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα