Αλλαγές σε Πρωτοδικείο και Εφετείο της Αθήνας

Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι επικεφαλής, μετά τις εκλογές του Σαββάτου. Με ανοιχτά μέτωπα ξεκινά σήμερα το νέο δικαστικό έτοςΜε στοίχημα την εύρυθμη λειτουργία των μεγάλων δικαστηρίων αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους, για την επόμενη διετία, οι νέοι διευθύνοντες στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο της Αθήνας. Οι νέοι προϊστάμενοι αναδείχθηκαν μέσα από την κάλπη, στην οποία προσήλθαν το περασμένο Σάββατο δικαστές και εισαγγελείς. 

Η κάλπη «μίλησε» και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, τη μεγαλύτερη της χώρας. Τη θέση του Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος αποχωρεί ύστερα από δύο εξαιρετικά επιτυχημένες θητείες, θα πάρει ο Βαγγέλης Ιωαννίδης, πρώην εισαγγελέας ΣΔΟΕ. Η εκλογή του κ. Ιωαννίδη κρίθηκε στο νήμα, καθώς επικράτησε με διαφορά μόλις τεσσάρων ψήφων της Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, προϊσταμένης στην Ποινική Δίωξη.

Ο κ. Ιωαννίδης έλαβε 59 ψήφους, έναντι 54 που καταμετρήθηκαν στην κυρία Παπαγεωργακοπούλου. Ο τρίτος υποψήφιος Γιώργος Δούβας συγκέντρωσε τρεις ψήφους. Στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, νέος προϊστάμενος, στη θέση του Αντώνη Λιόγα, αναδείχτηκε ο εισαγγελέας Ιωάννης Μωραϊτάκης, ο οποίος με 47 ψήφους επικράτησε του Παντελή Στραγάλη, που έλαβε 34 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν και τέσσερα λευκά. Στο Εφετείο Αθηνών, νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης είναι ο πρόεδρος Εφετών Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός (!) υποψήφιος στις αρχαιρεσίες. Ο κ. Σταμαδιάνος έλαβε 151 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν 10 άκυρα.

Στο μεγαλύτερο πρωτοδικείο της χώρας, αυτό των Αθηνών, πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης ανεδείχθη ο πρόεδρος Πρωτοδικών Γεώργιος Γρίβας, με περίπου σαράντα ψήφους διαφορά από την Ειρήνη Κατινιώτη – εκ των τριών ανθυποψηφίων του, μαζί με τον Δημήτρη Σκουτέρη και την Ιωάννα Κουκουράκη. Το νέο δικαστικό έτος ξεκινά σήμερα με ανοιχτά μέτωπα, καθώς στο Εφετείο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών από την έκρηξη βόμβας στις 22 Δεκεμβρίου και πολλοί εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη γραφεία.

Οι κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων δημιουργούν επιπλέον προβλήματα, ενώ ζητούμενο παραμένει η εύρεση νέων δικαστικών αιθουσών για να στεγάσουν την εκδίκαση σημαντικών δικαστικών υποθέσεων.

Οι νέοι προϊστάμενοι, εκτός από τις νομικές γνώσεις, θα κληθούν να επιδείξουν και τα διοικητικά προσόντα τους, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη Δικαιοσύνη. Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η απουσία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σε ταξίδι στην Αφρική. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ενδιαφέρουσα περίοδο -δικαστικές εκλογές, έναρξη δικαστικού έτους κ.λπ.-, η κυρία Δημητρίου προτίμησε να απουσιάσει, για ακόμα μία φορά, σε υπηρεσιακό ταξίδι εκτός Ελλάδας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα