Ρήξη και εκλογές για τις συντάξεις

Φουντώνουν πάλι τα σενάρια! Ακόμα και μονομερώς δεν θα γίνουν οι περικοπές

Η κυβέρνηση βρίσκει αφορμή για να φορέσει ξανά το «αντιμνημονιακό» προσωπείο της, μήπως και διασωθεί

Ο Τσακαλώτος σε ειδική αποστολή να… βολιδοσκοπήσει τον σκληρό ΣολτςΗ Θέση μας: Τυραννικό καθεστώς της άκρας Αριστεράς

Διαβάστε επίσης:

►«Εφυγε» η έμπιστη ιδιαιτέρα του Εθνάρχη

►Ομολογία των Γερμανών: Η τρόικα μετέτρεψε τις χώρες σε πειραματόζωα!

►ΕΣΥ: Προεκλογικό πυροτέχνημα η καταβολή των αναδρομικών!

►Απειλεί και με Αττίλα 3 ο Ερντογάν!

►Οι Ρουβίκωνες, με νέο «ντου», διέσυραν διεθνώς την Ελλάδα

►Από κόσκινο η «χρυσοφόρα» απορρύπανση της Σαλαμίνας

►Αυξήσεις πάνω από 33% για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

►Τα Lidl απέσυραν ψωμί που είχε πιάσει μούχλα

«Ρήξη» και κάλπες για τις συντάξεις

Το όπλο των εκλογών βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας, με την τρόικα να φοβάται  και πιθανό «ατύχημα» λόγω Καμμένου

Με μονομερείς ενέργειες, ρήξη μέχρι τέλους και πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο, αν χρειαστεί, απειλεί τώρα η κυβέρνηση την τρόικα στην περίπτωση κατά την οποία δεν κάνει πίσω στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019. Εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας, υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν βεβαιότητα ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν καθώς δεν είναι αναγκαία η μείωσή τους, το θέμα ωστόσο πήρε νέα τροπή μετά τη χθεσινή, άκρως πιεστική παρέμβαση του Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Καμμένος, που δεν συνηθίζει να μιλά συχνά επί των οικονομικών, πήρε θέση και δήλωσε κατηγορηματικά «ότι δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με τους δανειστές» πυροδοτώντας σενάρια εκλογών. Η ηχηρή παρέμβασή του, με τις γνωστές θέσεις στο Σκοπιανό (διαβάστε σχετικά στη σελίδα 11), μεταφράζεται ως προειδοποιητικό μήνυμα προς τα ευρωπαϊκά κέντρα να μην επιμείνουν στο μέτρο εάν επιθυμούν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται την ώρα που Βρυξέλλες και Βερολίνο γνωρίζουν καλά τις σοβαρές εμπλοκές οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝ.ΕΛ. όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι θα σκεφτούν διπλά το θέμα των συντάξεων, αν θέλουν να μην προσθέσουν ακόμη έναν πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το ενδεχόμενο εκλογών με αφορμή τις συντάξεις δίνει μια καλή ευκαιρία στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. να παρακάμψουν τη διάσταση στη συνεργασία τους που προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι όταν έλθει η συμφωνία στη Βουλή δεν θα τη στηρίξει, απειλώντας με πτώση της κυβέρνησης. Επιπλέον πρόωρη προσφυγή στην κάλπη για τις συντάξεις εντός του 2018, και πάντως, πριν έρθει το Σκοπιανό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα έδινε στον Αλέξη Τσίπρα το φιλολαϊκό άλλοθι που αναζητά και θα έβγαζε τον Πάνο Καμμένο από τη δύσκολη θέση να ρίξει την κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση πάντως εμφανίζονται βέβαιοι ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν τελικά, κάτι που επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Είμαστε κοντά στη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος προσθέτοντας ότι δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή του μέτρου «για να μπορέσουμε να πιάσουμε τον στόχο 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 και το 2020».

Αύριο πάει στο Βερολίνο ο Τσακαλώτος για το μεγάλο «παζάρι» με τον Σολτς

Το θέμα των συντάξεων αναμένεται να θέσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς αύριο στο Βερολίνο.

Ο κ. Τσακαλώτος θα παραστεί ως παρατηρητής στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει, στο περιθώριο της εκδήλωσης, για το ελληνικό αίτημα να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες μειώσεις στις συντάξεις, το οποίο έχει υποβληθεί πλέον στους θεσμούς των δανειστών.

Η κυβέρνηση επιμένει να επικαλείται τη συμφωνία με τους δανειστές επί του μεσοπρόθεσμου, που προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 3,5 δισ. ευρώ έως το 2022, εκτιμώντας ότι αυτά «φτάνουν και περισσεύουν». Με αυτά τα δεδομένα, τα σενάρια που διαμορφώνονται είναι πολύ συγκεκριμένα:
• Εφαρμογή των μειώσεων του νόμου Κατρούγκαλου και 13η σύνταξη: Το σενάριο το οποίο απεύχονται τα κυβερνητικά στελέχη είναι αυτό της εφαρμογής, τελικά, των σχετικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου για τη μείωση των κύριων συντάξεων. Στην περίπτωση αυτή, φυσικά, για να αντισταθμιστούν οι μειώσεις, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή αντιμέτρων. Οπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» (την 1η Ιουλίου), στο «πακέτο» αυτό αναμένεται να περιλαμβάνεται η χορήγηση μερίσματος – 13ης σύνταξης σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μεικτά,κάθε μήνα έως 850 ή, στην καλύτερη περίπτωση, έως 900 ευρώ.
• Εξάμηνη ή ετήσια αναστολή της περικοπής: Ακόμη ένα σενάριο αφορά την εξάμηνη ή ακόμη και την ετήσια αναστολή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο, μετά το πέρας του «παγώματος» του μέτρου, οι μειώσεις να γίνουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν εξίσου αντίμετρα, ούτως ώστε να περιοριστεί το πολιτικό κόστος, με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων να θεωρείται δεδομένη και τους δανειστές – θεσμούς ήδη να έχουν συμφωνήσει.
• Μερική εφαρμογή του επανυπολογισμού: Με βάση το σενάριο αυτό υπάρχουν δύο εκδοχές: α) Να επανυπολογιστούν και να μειωθούν μόνο όσες συντάξεις υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ τον μήνα μεικτά και β) οι μειώσεις μέσα από τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων (χαμηλές, μεσαίες και υψηλές) να περιοριστούν στο 9% αντί στο 18% που έχει νομοθετηθεί.
• Οριστική ακύρωση του μέτρου της μείωσης: Το σενάριο το οποίο εύχονται όλα τα κυβερνητικά στελέχη να γίνει δεκτό από τους θεσμούς είναι αυτό της οριστικής ακύρωσης του μέτρου της μείωσης μέσω του επανυπολογισμού των -προ νόμου Κατρούγκαλου- καταβαλλόμενων συντάξεων.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα