Βολές κατά του νεοφιλελευθερισμού

Ο Πρ. Παυλόπουλος μίλησε για διάβρωση της δημοκρατίας με την επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού»Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Ως σαφή απειλή για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος τις ακραίες εκφάνσεις του νεοφιλελευθερισμού, που θεωρεί ότι το οικονομικό μοντέλο είναι επικυρίαρχο του θεσμικού πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πραγματοποιώντας την έναρξη των εργασιών του 6ου ετήσιου Αthens Democracy Forum, με θέμα «Democracy in danger: Solutions for a changing world», έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους εντός της χώρας αλλά και στην Ευρώπη επιχειρούν να εφαρμόσουν οικονομικές πολιτικές οι οποίες το μόνο που πέτυχαν ήταν να οδηγήσουν την Ευρώπη στη σημερινή κρίση.

Οπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, η διάβρωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας συμβαίνει λόγω της επικυριαρχίας του οικονομικού επί του θεσμικού και των ακραίων εκφάνσεων του νεοφιλελευθερισμού, η οποία εξελίσσεται ως άκρως επικίνδυνος διαβρωτικός μηχανισμός του κανόνα δικαίου, της αρχής της νομιμότητας και, εν τέλει, του κράτους δικαίου, ως κορυφαίας θεσμικής και πολιτικής αντηρίδας της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, και αναφέρθηκε στους «συμμάχους» που μπορεί να αναζητήσει η έννομη τάξη απέναντι σε όλους αυτούς τους κινδύνους.

Κόπωση του νομοθέτη

«Η στάση αυτή του εθνικού νομοθέτη εμφανίζει σημεία επικίνδυνης κόπωσης για έννομες τάξεις, οι οποίες τελούν σε καθεστώς νομοθέτησης υπό τα δεδομένα των Μνημονίων αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» συνέχισε στην τοποθέτησή του ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο εθνικός νομοθέτης χάνει ακόμη και βασικά δομικά στοιχεία της ευρείας διακριτικής ευχέρειας που του αναγνωρίζει το Σύνταγμα κατά την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας, με τη μετατροπή και τη μετάλλαξη της ευχέρειας αυτής σε δέσμια αρμοδιότητα επίτευξης αμιγώς δημοσιονομικών στόχων μέσω κανόνων δικαίου».

Ακολούθως, σημείωσε ότι στην ίδια «διστακτική» κατεύθυνση κινείται και ο Ευρωπαίος νομοθέτης, σημειώνοντας ότι οι κανόνες δικαίου που θεσπίζει υποκύπτουν, πρωτίστως, στις απαιτήσεις της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και της πορείας του ευρώ στον ταραγμένο ωκεανό της παγκόσμιας οικονομικής και νομισματικής κρίσης. Δυστυχώς, είπε ο κ. Παυλόπουλος, λιγότερο υπακούουν στις επιταγές θεσμικής ανάταξης της Ευρωπαϊκής Εννομης τάξης και του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, σύμφωνα με τον προορισμό τους και τον παραδοσιακό πολιτισμικό προσανατολισμό τους, ο οποίος δείχνει πάντα προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής οργάνωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της θωράκισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως δε των δικαιωμάτων εκείνων που συνθέτουν το κοινωνικό κράτος δικαίου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι οφείλει, σύμφωνα με τον προορισμό του, να ερμηνεύει και να εφαρμόζει τις αποφάσεις του με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζει πλήρως κάθε είδους δικαιώματα του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα