Συμφωνία Ερντογάν – Πούτιν για την Ιντλίμπ

Σε πεντάωρη (!) συνάντηση αποφάσισαν δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης χωρίς αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμειςΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή της Ιντλίμπ συμφώνησαν χθες κατά την πολυαναμενόμενη συνάντησή τους στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη μαραθώνια συνάντηση, που διήρκεσε σχεδόν πέντε (!) ώρες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην άμεση (έως τις 15 Οκτωβρίου) δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης 15-20 χιλιομέτρων, με απομάκρυνση τόσο των ανταρτών όσο και των κυβερνητικών δυνάμεων και περιπολίες από τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις. Η συμφωνία, όπως τόνισε ο Πούτιν στη σχετική συνέντευξη Τύπου, έχει γίνει ήδη δεκτή από τη συριακή κυβέρνηση.

Οι δύο ηγέτες στη διάρκεια της συνάντησής τους έθιξαν επίσης ζητήματα σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις τους, τη συνεργασία τους στο κομμάτι της ενέργειας. Οπως αποδείχτηκε, ωστόσο, εκείνο που επικράτησε στις συζητήσεις ήταν -σύμφωνα με το RT- να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η κρίση της Ιντλίμπ να μετατραπεί σε «διεθνή κρίση».

Στόχος του «σουλτάνου» με αυτή αλλά και τις υπόλοιπες συναντήσεις που έχει προγραμματίσει για αυτόν τον μήνα (στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και με τη Γερμανίδα καγκελάριο) ήταν να αποτρέψει πάση θυσία νέα στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή, φοβούμενος ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέες προσφυγικές ροές προς τα τουρκικά εδάφη.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ιντλίμπ συνεπεία των πρόσφατων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και των βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Ασαντ, που αν συνεχίζονταν θα οδηγούσαν σε μαζική έξοδο τουλάχιστον 1.000.000 προσφύγων προς την Τουρκία. Ο Ερντογάν φαίνεται πως πήρε αυτό που ήθελε, αφού λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και το καθεστώς Ασαντ δεν θα πραγματοποιήσουν ξανά αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ. Κατά του ενδεχομένου συριακών και ρωσικών επιθέσεων είχαν νωρίτερα ταχθεί και οι ΗΠΑ, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για μια κίνηση που θα οδηγήσει σε «απερίσκεπτη κλιμάκωση της σύγκρουσης», με ολέθριες επιπτώσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα