«Προτεραιότητά μας, η παιδεία»

Αξονες, η φαντασία και ο άνθρωπος στο φετινό πρόγραμμα του Εθνικού ΘεάτρουΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Μπορεί ο προϋπολογισμός να είναι «φτωχός» (6.000.000 ευρώ) -κατά το παρελθόν ήταν γύρω στα 15.000.000 ευρώ-, ωστόσο η κρατική σκηνή της χώρας τολμά και φαντάζεται τη ζωή και το μέλλον, λέγοντας «ναι» στις καινούργιες προκλήσεις. Με κεντρικό σύνθημά του την προτροπή «Φαντάσου», αλλά και βάζοντας στο επίκεντρο των παραγωγών του τον ίδιο τον άνθρωπο, το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε χθες το μεσημέρι, στο ισόγειο του Μικρού Rex, το νέο πρόγραμμα για τη σεζόν 2018-2019. 

Ο χώρος, μάλιστα, δεν επελέγη τυχαία, μια και η συγκεκριμένη σκηνή, χάρη στη γενναία χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων και του Ιδρύματος Ωνάση, έχει ανακαινισθεί (οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε δύο εβδομάδες), προκειμένου να φιλοξενήσει εκεί το «Μικρό Εθνικό», δηλαδή το καλλιτεχνικό στέκι των παιδιών και των εφήβων.

Οι στόχοι

«Ως πρώτο θέατρο της χώρας, θέλουμε να βάζουμε στόχους και να εξερευνούμε το όριο. Δεν μας ενδιαφέρει μονάχα το ταμείο. Προτεραιότητά μας είναι η εκπαίδευση, αλλά και η παιδεία» επεσήμανε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.
«Με τα 6.000.000 ευρώ που λαμβάνουμε, μπορούμε ίσα ίσα να καλύψουμε τα έξοδα της μισθοδοσίας» συνέχισε, τονίζοντας ότι έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τη νέα υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, προκειμένου να θέσει επί τάπητος τα προβλήματα του οργανισμού.

Η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού ανοίγει στις 11 Νοεμβρίου με την παράσταση του Λουίτζι Πιραντέλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», σε μετάφραση, σκηνοθεσία και διασκευή Δημήτρη Μαυρίκιου, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Βογιατζή, Ράνια Οικονομίδου, Γιούλικα Σκαφιδά, ενώ τον Μάρτιο του 2019 ο Γιάννης Χουβαρδάς θα σκηνοθετήσει τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου, έχοντας στο πλευρό του τους Χρήστο Λούλη, Εμιλυ Κολιανδρή, Μιχαήλ Μαρμαρινό και Λαέρτη Μαλκότση.

Η αυλαία για τη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα ανοίξει στις 19 Οκτωβρίου με μια από τις πιο αγαπημένες κωμωδίες του Δημήτρη Ψαθά, το έργο «Ξύπνα, Βασίλη», με τους Γιώργο Γάλλο και Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στους βασικούς ρόλους.
Στις 15/02 θα ξεκινήσει η «Απλή μετάβαση» του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, ένα μιούζικαλ τσέπης, σε σκηνοθεσία Μίνωα Θεοχάρη, ενώ στις 10/05 θα δούμε τα «Μελίσσια» του Αλέξη Σταμάτη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη. Ο χορός στο φετινό πρόγραμμα θα εκπροσωπηθεί από την παράσταση «Allez viens», σε σύλληψη και χορογραφία Παναγιώτας Καλλιμάνη (01/03), ένα έργο που ερευνά τα όρια της αντοχής.

Στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», στις 27/09, θα κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Τίμων ο Αθηναίος» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, ενώ τα Χριστούγεννα μικροί και μεγάλοι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Τον Μάρτιο του 2019, στην ίδια σκηνή, το Εθνικό θα ανεβάσει τον «Ανθρωπο που γελά», σε σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική Θοδωρή Αμπαζή.

Στην Πειραματική Σκηνή 1 του Εθνικού Θεάτρου φέτος οι δύο καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι, ο Πρόδρομος Τσινικόρης και ο Ανέστης Αζάς, αποφάσισαν να μην επιλέξουν αμιγώς θεατρικά κείμενα, αλλά να αντλήσουν υλικό από διαφορετικές πηγές.

Ετσι, θα επαναληφθεί το έργο της Αλεξάνδρας Κ. με τίτλο «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας» (17/10), ενώ θα παρουσιαστούν τρία νέα έργα: Πρόκειται για τον «Καταποντισμό του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ (30/11) σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, το «La Strada» [βασισμένο στην ταινία του Φεντερίκο Φελίνι, από τους Fly Theatre (01/02)], αλλά και το «Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη – Αστική, περιπετειώδης αφήγηση» σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση (29/03).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα