Κλιμακώνουν την πίεση προς τα Σκόπια οι ΗΠΑ!

Ο Αμερικανός υπ. Αμυνας πήγε και αυτός στην ΠΓΔΜ, για να εκβιάσει υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμαΠαρέλαση» κάνουν στα Σκόπια αρχηγοί κρατών, υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες της Δύσης, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον λαό της ΠΓΔΜ να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, καθώς έχουν απέναντί τους τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες -για ξεχωριστούς λόγους καθεμία- είναι αντίθετες στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ετσι, μετά την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον Αυστριακό ομόλογό της Σεμπάστιαν Κουρτς και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ήταν η σειρά του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Ματίς να επισκεφτεί χθες το κρατίδιο στα βόρεια σύνορά μας.

Πριν ακόμη φτάσει στα Σκόπια ο Ματίς, μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν τόνισε ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα είναι πολύ σημαντικό. «Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος» πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες. Φτάνοντας στα Σκόπια, ο Τζέιμς Ματίς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κρατιδίου Γκιόργκι Ιβανόφ και με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Μετά το πέρας των συναντήσεών του ο Ματίς επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεχάρη την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα για την επίτευξή της. Αναφερόμενος στο επικείμενο κρίσιμο δημοψήφισμα ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε εκ νέου ότι οι πολίτες της χώρας έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουν την εκλογική διαδικασία και τους κάλεσε να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Πάντως, σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του Ματίς για ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα των Σκοπίων, ο Ζάεφ -σε μια προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία- δήλωσε ότι δεν έχει στοιχεία για ενδεχόμενη παρέμβαση της Μόσχας και τόνισε ότι η Ρωσία είναι «φίλη της “Μακεδονίας”». Τέλος, 12 μέρες πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια, σύμφωνα με δημοσκόπηση το «ναι» προηγείται οριακά με ποσοστό 51,1%, δηλαδή μόλις 1,1% του «όχι», που συγκεντρώνει 48,9%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα