Πώς ξεκίνησε ο πόλεμος στις κλασικές σπουδές

Η αντιπάθεια στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά και η εμμονή με την τεχνολογική εκπαίδευση ήταν προάγγελος του φασιστικού κινήματοςΣύμφωνα με τη γενικά παραδεκτή πλάνη, ο φασισμός στρέφει την κοινωνία προς έναν πιο παραδοσιακό τρόπο συγκρότησης και σχετίζεται άμεσα με την προγονολατρία ή και την προγονοπληξία. Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Στην Ιταλία ο Φίλιπο Τομάζο Μαρινέτι (1876-1944), ο οποίος ήταν συγγραφέας, ποιητής και εκδότης, ίδρυσε το κίνημα του φουτουρισμού, κι αφού έγραψε το περιβόητο «φουτουριστικό μανιφέστο» γνωρίστηκε με τον Μουσολίνι, θεώρησε ότι εκείνος και οι ιδέες του αποτελούν ιδανικούς φορείς και εκφραστές των οραματισμών του, εντάχθηκε ενθουσιωδώς στο φασιστικό κίνημα και φημολογείται ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από τη συγγραφή του Φασιστικού Μανιφέστου.

Ο Μαρινέτι αντιπαθούσε τα αρχαία ελληνικά, τα λατινικά, τα μουσεία, τους πίνακες, τα αγάλματα, και θεωρούσε ότι «ένα αυτοκίνητο κούρσας με το καπό στολισμένο με χοντρούς σωλήνες όμοιους με φίδια που βγάζουν εκρηκτικό χνότο… ένα βρυχώμενο αυτοκίνητο, που μοιάζει να τρέχει πάνω σε ένα πολυβόλο, είναι πιο όμορφο από τη Νίκη της Σαμοθράκης». (Μανιφέστο του Φουτουρισμού, λογοτεχνικό περιοδικό «Το Δέντρο», Τεύχος 13, Μάρτιος – Απρίλιος 1980, σελ. 74).

Σε άλλο σημείο του Φουτουριστικού Μανιφέστου του Μαρινέτι διαβάζουμε: «Εμπρός! Βάλτε φωτιά στα ράφια των βιβλιοθηκών! Αλλάξτε τη ροή των καναλιών να πλημμυρίσουν τα μουσεία! Ω, η χαρά να βλέπεις να επιπλέουν, στα μικρά κανάλια, κομματιασμένοι και ξεθωριασμένοι, πάνω στα νερά, οι δοξασμένοι πίνακες! Πάρτε τους κασμάδες, τα τσεκούρια, τα σφυριά και κατεδαφίστε, κατεδαφίστε δίχως έλεος τις τιμημένες πόλεις!»

Επίσης ο Μαρινέτι ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε επίθεση εναντίον των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών. «Στο αεροπλάνο, καθισμένος πάνω στη δεξαμενή της βενζίνης, κι ενώ το στομάχι μου ζεσταινόταν από το κεφάλι του αεροπόρου, αισθανόμουν τη γελοία ματαιότητα της αρχαίας σύνταξης, που κληρονομήσαμε από τον Ομηρο. Ενιωσα επιτακτική την ανάγκη ν’ απελευθερώσω τις λέξεις, σέρνοντάς τες έξω από τη φυλακή της λατινικής περιόδου» αναφέρει στην αρχή του «Τεχνικού μανιφέστου της φουτουριστικής λογοτεχνίας» (11 Μαΐου 1912).

Κάπως έτσι ξεκινούν οι φασισμοί…

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα