Μηνύσεις (!) για τις εκκρεμείς συντάξεις

Ντροπή! Κρατούν στην αναμονή 180.000 αιτήματα ύψους 1,5 δισ. ευρώΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Μηνυτήρια αναφορά κατά της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, της αρμόδιας γενικής γραμματέως Στέλλας Βρακά και των διοικητών του ΕΦΚΑ Λάμπρου Σέμπου και του ΕΤΕΑΕΠ Νίκου Μπρίκη υπέβαλε η ηγεσία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, υποστηρίζοντας ότι εσκεμμένα -για να παρουσιάσει η κυβέρνηση πλεονάσματα- καθυστερεί η διεκπεραίωση 180.000 αιτημάτων για συντάξεις και εφάπαξ (ύψους 1,5 δισ. ευρώ). Για ανακριβείς αιτιάσεις έκανε λόγο το υπουργείου Εργασίας, αναφέροντας ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι 162.241.

Η μηνυτήρια αναφορά υπεβλήθη χθες από τον πρόεδρο του ΕΝΔΙΣΥ Νίκο Χατζόπουλο και τη γενική γραμματέα Καλλιόπη Μουρίκη. Οπως αναφέρεται στην αναφορά προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, «παρά το γεγονός ότι η καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων φθάνει στους 27 μήνες για τις κύριες συντάξεις και έως τα έξι έτη για τις επικουρικές και παρά τις συνεχείς οχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης».

Με βάση τα στοιχεία που υπέβαλε η ηγεσία του συνταξιουχικού φορέα, εκκρεμούν α) 50.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, η δαπάνη των οποίων εκτιμάται στα 360.000.000 ευρώ, β) 90.000 αιτήσεις για επικουρικές, η δαπάνη των οποίων υπολογίζεται στα 421.200.000 ευρώ, και γ) 40.000 αιτήσεις για εφάπαξ, η δαπάνη των οποίων κυμαίνεται στα 800.000.000 ευρώ.

Στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται ότι «η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων δεν οφείλεται μόνο σε δυσλειτουργία των φορέων που είναι αρμόδιοι για την απονομή των συντάξεων, αλλά σε σκοπιμότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όσους αναμένουν την απονομή σύνταξης προκειμένου να δημιουργεί υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, το οποίο εμφανίζει και προς τους δανειστές».

Κακές υπηρεσίες

Με αφορμή την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας χθες το απόγευμα, μέσω ανακοίνωσης, επιτέθηκε στην ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ, αναφέροντας ότι «τις χειρότερες υπηρεσίες προσφέρουν στους συνταξιούχους όσοι ισχυρίζονται ότι τους εκπροσωπούν προβάλλοντας ανακριβείς αιτιάσεις σχετικά με την εκκαθάριση των εκκρεμών, για πολλά έτη, συνταξιοδοτικών παροχών και επιχειρώντας να αμφισβητήσουν τα πλεονάσματα που επιτυγχάνει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, υπήρχαν 386.444 εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα, ύψους 2 δισ. ευρώ. Σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν 162.241 εκκρεμή αιτήματα (43.520 για κύριες συντάξεις, 91.158 για επικουρικές και 27.563 για εφάπαξ).
Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο, «η εκκαθάριση και η πληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύρια σύνταξη συνυπολογίζονται στη συνταξιοδοτική δαπάνη και στο τελικό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το 2018». Ωστόσο, δεν υπάρχει αντίστοιχη διευκρίνιση για τις οφειλές του ΕΤΕΑΕΠ για τις εκκρεμείς επικουρικές και τα εφάπαξ.

Το πλέον βέβαιο είναι ότι η διαμάχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής του ΕΝΔΙΣΥ για τις, ομολογουμένως, μεγάλες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων θα συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες, όπου θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα