Ο πόλεμος των δασμών φουντώνει σε Κίνα-ΗΠΑ

Ο Τραμπ επέβαλε $200 δισ. φόρουςΣυνεχίζει την πολιτική της ακραίας δασμολόγησης ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η κυβέρνησή του επέβαλε τους μεγαλύτερους ως σήμερα δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 10% σε κινεζικά αγαθά, με τον συντελεστή να αυξάνεται στο 25% από τις αρχές του 2019. 

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δεν παρέλειψε να κάνει σαφές πως στην περίπτωση που το Πεκίνο προβεί σε αντίποινα, έχει «έτοιμο» ένα δεύτερο -επιπλέον- πακέτο δασμών σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα, ενώ έως σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση είχε αποφύγει να δασμολογήσει προϊόντα που βρίσκονται στο καλάθι του μέσου Αμερικανού καταναλωτή λόγω φόβων πως θα αυξανόταν το κόστος ζωής των νοικοκυριών, με τη λίστα των 5.745 καταπάτησε και αυτή την αρχή. Ενδεικτικά η τεράστια λίστα περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη γκάμα αγαθών, από είδη διατροφής, ψαρικά, κρέατα κ.ά. έως μέταλλα και χημικά.

Στην επίθεση

Η Κίνα δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στη νέα κίνηση επιθετικότητας των ΗΠΑ. Απάντησε με δασμούς σε 5.200 αμερικανικά προϊόντα, συνολικού ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κινεζικοί δασμοί ύψους 5%-10% σε εισαγόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες προϊόντα θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου. «Το μέτρο αυτό έχει σκοπό να υπερασπιστεί τις ελεύθερες συναλλαγές και τις πολυμερείς ανταλλαγές, και να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της Κίνας» τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας. Πάντως, δύσκολα το Πεκίνο θα διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον μία λύση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα