Συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ με καυτή ατζέντα

Κλεισμένο το ραντεβού στη Νέα Υόρκη. Σκοπιανό, συντάξεις και επενδύσεις… παρουσία του «σουλτάνου» ΕρντογάνΟι Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ θα ξανασυναντηθούν, 11 μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, αυτή τη φορά στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται το διάστημα 25-30 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, σε ένα ταξίδι με πολλές παραμέτρους τόσο στο διπλωματικό όσο και στο οικονομικό πεδίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο έχει σχεδόν κλείσει και απομένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα βρίσκεται και ο Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης, ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αμερικανοτουρκική σύγκρουση που σοβεί. 

Η Αθήνα βρίσκεται στο μέσον αυτής της ρήξης, που προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στην ευρύτερη περιοχή. Ως εκ του τούτου, η συνύπαρξη των προέδρων ΗΠΑ – Τουρκίας και του Ελληνα πρωθυπουργού αποκτά ξεχωριστή διπλωματική σημασία, σε συνδυασμό πάντα με τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και τη γενικότερη αναδιάταξη των γεωπολιτικών ισορροπιών.

Εκτός του νέου γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, στην ατζέντα Τσίπρα – Τραμπ θα βρεθεί και το Σκοπιανό, με δεδομένη τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών, που κατά πολλούς υπαγορεύτηκε από την ίδια την Ουάσινγκτον.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη έχει και οικονομικό ενδιαφέρον, ειδικά στο θέμα των επενδύσεων, με προεκτάσεις στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων. Το συγκεκριμένο μέτρο, ως γνωστόν, αποτελεί απαίτηση του ΔΝΤ και, όσο κι αν στο Μέγαρο Μαξίμου αρνούνται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα το θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί η παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας στο ΔΝΤ.

Ο κ. Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπία κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις ΗΠΑ θα έχουν αρκετές συναντήσεις με αμερικανικά funds, εκπροσώπους εταιριών και ομογενείς, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Οσον αφορά το ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι το πρώτο μετά την αποφυλάκιση των δύο αξιωματικών μας και θα γίνει με φόντο τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα