Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα: Βολικές αλλά και επικίνδυνες!

Πώς οι επιτήδειοι μπορούν να σηκώσουν μικροποσά (έως 25 €) από τους λογαριασμούς και ποιοι οι τρόποι προστασίαςΚινδύνους κρύβει η χρήση καρτών ανέπαφων συναλλαγών. Σε μια εποχή που η χρήση πιστωτικών καρτών για αγορές ή πληρωμές έχει αυξηθεί κατακόρυφα και σχεδόν μία στις δύο συναλλαγές στην Ευρώπη γίνεται ανέπαφα, οι κάρτες είναι ευάλωτες για κλοπές μικροποσών μέχρι 25 ευρώ από επιτηδείους που μπορεί να έχουν σε λειτουργία φορητό τερματικό αποδοχής καρτών POS. 

Οι κάρτες αυτές έχουν ένα σύμβολο όμοιο με αυτό του wi-fi και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να έρθουν σε επαφή με το POS. Αυτό γίνεται μέσω της τεχνολογίας RFID. Για να καταγράψει κανείς τα ραδιοκύματα που εκπέμπει η κάρτα θα πρέπει να βρεθεί σε πολύ κοντινή απόσταση, εν τούτοις η καταγραφή αυτή μπορεί να γίνει με κατάλληλο εξοπλισμό, που δεν είναι δαπανηρός, ή με επίσης χαμηλού κόστους λογισμικό, που μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε «έξυπνες» συσκευές. Τα περισσότερα «έξυπνα» τηλέφωνα έχουν ενσωματωμένο αναγνώστη της τεχνολογίας RFID για άλλες εφαρμογές, όπως, π.χ., για γρήγορη μεταφορά δεδομένων.

Χωρίς το PIN

Ενώ λοιπόν η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα οι συναλλαγές έως 25 ευρώ να γίνονται γρήγορα, χωρίς ο κάτοχος της κάρτας να είναι υποχρεωμένος να πληκτρολογήσει το PIN του στο τερματικό αποδοχής καρτών, εγκυμονεί κινδύνους στη χρήση των καρτών ανέπαφων συναλλαγών.
Για την προστασία των πολιτών έχουν κυκλοφορήσει πορτοφόλια με θήκες για κάρτες που μπλοκάρουν την ανάγνωση των στοιχείων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλύτερο υλικό για αυτόν τον σκοπό είναι ένα σύνθετο υλικό, που ονομάζεται cryptalloy, το οποίο δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας, καθώς δεν επιτρέπει τη διέλευση των ραδιοκυμάτων του RFID.

Πάντως, η τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών αποτελεί πλέον την πιο διαδεδομένη μορφή ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ευρώπη, καθώς σχεδόν οι μισές πληρωμές με χρήση κάρτας γίνονται ανέπαφα. Σύμφωνα με νέα έρευνα της Mastercard, η χρήση των ανέπαφων καρτών στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε τα τελευταία χρόνια.
Από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2018, η χώρα μας παρουσιάζει ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 206% στη χρήση καρτών ανέπαφων συναλλαγών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα