Ιστορική συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Ο Κιμ δεσμεύτηκε «να κλείσει οριστικά» όλες τις εγκαταστάσεις πυραυλικών δοκιμώνΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζάε Ιν προχώρησαν χθες σε μια ιστορική συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, κατά τη διάρκεια τελετής στην Πιονγιάνγκ, την οποία επισκέπτεται επίσημα ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες και δεσμεύτηκαν εκ νέου να φέρουν την πολυπόθητη ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωσή τους, πολύ σύντομα -ίσως και έως το τέλος του χρόνου- θα υπάρξει και μια τέταρτη σύνοδος κορυφής, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να πηγαίνει πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ.

Η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε «να κλείσει οριστικά» τις εγκαταστάσεις πυραυλικών δοκιμών στο Τονγκτσάνγκ-ρι, και μάλιστα «με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά» η διαδικασία αυτή, διαβεβαίωσε ο Μουν, ο πρώτος Νοτιοκορεάτης ηγέτης που επισκέπτεται την Πιονγιάνγκ από το 2007. «Η Βόρεια Κορέα δήλωσε διατεθειμένη να λάβει επιπλέον μέτρα, περιλαμβανομένου του οριστικού κλεισίματος του πυρηνικού εργοστασίου στη Γιονγκμπιόν, αν οι ΗΠΑ λάβουν αντίστοιχα μέτρα» επισημαίνεται στο κείμενο της συμφωνίας. Σεούλ και Πιονγιάνγκ συμφώνησαν να καταρτίσουν φέτος ένα σχέδιο για να ενώσουν τα σιδηροδρομικά και τα οδικά δίκτυά τους και να «εξομαλύνουν» την κατάσταση στην Καεσόνγκ, την κοινή βιομηχανική ζώνη που αυτή την περίοδο είναι κλειστή για τη Βόρεια Κορέα.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ανοίξουν ένα γραφείο στο όρος Κουμγκάνγκ, προκειμένου να διευκολύνουν τις τακτικές επανασυνδέσεις οικογενειών που ζουν χωριστά από την εποχή μετά τον πόλεμο. Μεταξύ άλλων, οι δύο χώρες συμφώνησαν να καταθέσουν κοινή πρόταση για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032.
Την ίδια ώρα, στην άλλη μεριά του πλανήτη, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ενθουσιασμένος με τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί «φοβερή πρόοδος» με την Πιονγιάνγκ σε πολλά μέτωπα, μεταξύ αυτών η αποπυρηνικοποίησή της.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα