Ερευνα-σταθμός για διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας

Πρώτη φορά στην Ελλάδα 1.000 δότες θα βοηθήσουν να βρεθούν τα πραγματικά αίτια αυτής της μάστιγαςΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Κακή διατροφή, καταχρήσεις, θεραπείες, άγχος, στρες, κακή ποιότητα σπέρματος, κιρσοκήλη, ενδοκρινολογικά προβλήματα, γενετικές αιτίες, κληρονομικά και ανεξήγητα αίτια είναι οι βασικοί λόγοι για την υπογονιμότητα, που αποτελεί μάστιγα στη σύγχρονη εποχή. Στη διεκδίκηση του δικαιώματος της πατρότητας και της απόκτησης βιολογικού απογόνου, οι Ελληνες πλέον έχουν σύμμαχό τους την ίδια την επιστήμη.

Το ΒΙΟΖ – Εργαστήριο Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab, ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα μας μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά τη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας.
Καλούν, μάλιστα, 1.000 εθελοντές δότες αίματος και σπέρματος να συμμετέχουν στην έρευνα, υποσχόμενοι ότι, ύστερα από μια τριετία, θα έχουν βρει το εργαλείο-τεστ που θα αποκαλύπτει τα γονιδιακά αίτια της υπογονιμότητας κάθε άνδρα, με τη λήψη μόλις λίγου αίματος! Στο τέλος της έρευνας, μάλιστα, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί μια νέα βάση δεδομένων, ειδικά κατασκευασμένη για τον ανδρικό πληθυσμό.

Στην Ελλάδα, το 15% των ζευγαριών πλήττεται από την υπογονιμότητα και αναγκάζεται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Με το γονιδιακό αυτό τεστ, αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του προγράμματος Spermogene, που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, θα είναι δυνατές με ένα μόλις τσίμπημα η κατάταξη των ανδρών σε μια κατηγορία σπέρματος, υγιούς ή μη, σύμφωνα με το γενετικό προφίλ, και η εξεύρεση των αιτιών που προκαλούν την πάθηση.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και έχει στόχο την έγκυρη, γρήγορη και μη επεμβατική διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η διάγνωση της πάθησης γίνεται με τη βοήθεια σπερμοδιαγράμματος, με την εξέταση να μην καταλήγει σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα και πολλές φορές να κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση. «Μέσα από το τεστ επιδιώκουμε να γνωρίσουμε τα πραγματικά αίτια που προκαλούν υπογονιμότητα και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις» αναφέρει η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, κλινική εμβρυολόγος. «Θέλουμε υποστήριξη του προγράμματος για να νικήσουμε τη μάστιγα της ανδρικής υπογονιμότητας» σχολιάζει ο καθηγητής Ζήσης Μαμούρης. 

Σημειώνεται ότι οι εθελοντές, ηλικίας 18-40 ετών, που θέλουν να δώσουν αίμα και σπέρμα για ανάλυση θα πρέπει να επικοινωνήσουν στο 2310474747.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα