Σε «μεταναστευτικούς» ρυθμούς η Σύνοδος στο Σάλτσμπουργκ

«Στα σύνορα της Ε.Ε. θα δοθεί λύση στο Προσφυγικό» τόνισε ο Σεμπάστιαν ΚουρτςΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Ξ εκίνησε χθες στο Σάλτσμπουργκ η άτυπη διήμερη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, μετά την ολοκλήρωση της οποίας δεν αναμένονται μεν αποφάσεις, κρίνεται ωστόσο σημαντική, ως προπαρασκευαστική διαδικασία των συμβουλίων της Ευρώπης που θα ακολουθήσουν.

Στην ατζέντα των εργασιών βρέθηκαν η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, το Brexit και η ασφάλεια. Τη χθεσινή ημέρα απασχόλησαν κυρίως το Μεταναστευτικό και η ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποφυγή ενός σκληρού «διαζυγίου» της χώρας της από την Ενωση, ενώ σήμερα στο επίκεντρο θα βρεθούν ο τομέας της ασφάλειας και ακόμα μία ομιλία για το Brexit, απουσία της Μέι.

Χθες, σε συνέντευξή του στην «Der Standard», ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων της Ε.Ε. Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα της μετανάστευσης μπορεί να λυθεί μόνο στα εξωτερικά σύνορα, επιβεβαιώνοντας το στίγμα που θα δώσει ο ίδιος στην άτυπη σύνοδο.

«Χρειάζεται συνεννόηση όλων ότι πρέπει να έλθουμε σε επαφή με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, να συνάψουμε μαζί τους συμφωνίες» τόνισε ο Κουρτς, ενώ, απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το επίμαχο σημείο στη νέα εντολή για τη Frontex, σημείωσε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών που διατυπώνουν επιφυλάξεις και ανησυχίες.

Την ίδια ώρα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο «εκλεκτός» της Ανγκελα Μέρκελ για την προεδρία της Κομισιόν, σε μια de profundis συνέντευξη στη γερμανική «FAZ» τόνισε μεταξύ άλλων ότι τάσσεται κατά της λήψης μέτρων σε βάρος των χωρών της Ε.Ε. που δεν δέχονται πρόσφυγες. «Θέλω να ενώσω την Ευρώπη, όχι να τη διχάσω» είπε. Εκ διαμέτρου διαφορετική προσέγγιση δείχνει να έχει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. Ο πρωθυπουργός που έχει απομονωθεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια χτύπησε την πόρτα της Μόσχας και ανακοίνωσε χθες, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη, ότι Ουγγαρία και Ρωσία αποφάσισαν να ενισχύσουν τις ενεργειακές σχέσεις τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα