«Κρυμμένα» μυστικά του Γ. Μόραλη στο Μπενάκη

Αρχισε από χθες η μεγάλη έκθεση – αφιέρωμα στον σπουδαίο εικαστικόΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Η δουλειά μου είναι αυτή που βλέπετε». Ο Γιάννης Μόραλης, στον οποίο είναι αφιερωμένη η μεγάλη αναδρομική έκθεση που από χθες φιλοξενείται στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, δεν προσπάθησε ποτέ να μιλήσει για τα έργα του, κάνοντας μακροσκελείς και πολλές φορές κουραστικές αναλύσεις.

Αφηνε τη δουλειά του να τα πει όλα, χωρίς φανφάρες και περιττούς σχολιασμούς. Με τον ίδιο μεστό και ουσιαστικό τρόπο που εκείνος έζησε και δημιούργησε είναι δομημένη και η εν λόγω παρουσίαση, την επιμέλεια της οποίας έχει κάνει ο γιατρός και φίλος του αείμνηστου Αγγελου Δεληβορριά, Νίκος Παΐσιος.
Συνολικά 200 έργα ζωγραφικής του Γιάννη Μόραλη, τα οποία προέρχονται από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, και ακόμη 200 αρχεία θα εκτίθενται ως τις 5 Ιανουαρίου στον πολιτιστικό οργανισμό.

Το ενδιαφέρον είναι δε ότι για τις ανάγκες της παρουσίασης συμπράττουν με το Μουσείο Μπενάκη η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης αλλά και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, που δάνεισαν έργα τους.
Στο επίκεντρο της έκθεσης μπαίνει η ανθρώπινη υπόσταση του καλλιτέχνη, ενός δημιουργού ο οποίος πίσω από τον μανδύα της οικειότητας «έκρυβε» τον μοναχικό και ιδιαίτερα εσωστρεφή εαυτό του.

Χρονολογικά

Η διάταξη της έκθεσης είναι χρονολογική και παρακολουθεί τον εικαστικό από τη δεκαετία του ’30 ως τη δεκαετία του 2000.

Η εκκίνηση γίνεται από την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων ως προικισμένου φοιτητή στη Σχολή Καλών Τεχνών, και ακολουθούν η συνέχιση των σπουδών του στη Ρώμη και στο Παρίσι μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Νίκο Νικολάου, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, η αναγνώρισή του από το κοινό, η εκλογή του ως καθηγητή στην ΑΣΚΤ, η σκηνογράφηση παραστάσεων του Ελληνικού Χοροδράματος, η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, η φιλοτέχνηση των όψεων του ξενοδοχείου Hilton, η δημιουργία εξωφύλλων αλλά και η μεγάλη συνεργασία του με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

«Η έκθεση κρύβει πολλά μυστικά για τον Μόραλη» τόνισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η επιστήθια φίλη του καλλιτέχνη Πέγκυ Ζουμπουλάκη. «Ηταν ένας μοναχικός, εσωστρεφής και κλεισμένος στον δικό του κόσμο άνθρωπος ο Μόραλης. Μάλιστα, όταν τον αποκαλούσαν κοσμοκαλόγερο, του άρεσε. Εδώ θα έχει την ευκαιρία να δει κανείς για πρώτη φορά ένα μέρος από το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό από το ατελιέ της Αθήνας, έναν χώρο στον οποίο ελάχιστοι είχαν πρόσβαση, και πλέον δεν υπάρχει πια». Ακόμη για πρώτη φορά ο επισκέπτης θα απολαύσει μέρος του σημαντικού κεραμικού έργου του.

Βιβλία με ξυλογραφίες σε επιμέλεια του καλλιτέχνη, δελτία ταυτότητας, μακέτες εξωφύλλων, σπάνιες φωτογραφίες, έργα τέχνης αλλά και κοστούμια πλαισιώνουν την παρουσίαση. Σε λίγο καιρό θα εκδοθεί και ο κατάλογος από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ενώ το Πωλητήριο του Μουσείου έχει σχεδιάσει μια νέα συλλογή από χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, εμπνευσμένα από το έργο του Γιάννη Μόραλη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνουν από το τμήμα εκπαίδευσης του μουσείου εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 6-10 χρονών αλλά και ξεναγήσεις από ξεχωριστούς καλεσμένους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα