Ενα βήμα πριν την άρση των capital controls

Ιδιωτικές αναλήψεις χωρίς περιορισμόΠρος πλήρη άρση των capital controls για τους ιδιώτες βαδίζει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα θα απελευθερωθεί η ανάληψη μετρητών από φυσικά πρόσωπα και πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα από λογαριασμούς καταθέσεων σε τράπεζες που λειτουργούν στον ελλαδικό χώρο. 

Για τις συναλλαγές στο εξωτερικό δεν αναμένονται σοβαρές διαφοροποιήσεις, αν και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και εκεί μια μερική χαλάρωση. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν διεύρυνση του ορίου εξαγωγής κεφαλαίου στο εξωτερικό από επιχειρήσεις για αγορές πρώτων υλών ή υπηρεσιών. Παραμένουν, ωστόσο, οι περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων για όλους τους άλλους λόγους. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, σηματοδοτώντας ένα από τα τελευταία βήματα για την πλήρη άρση των capital controls.

Το τρίτο στάδιο

Σχεδόν τριάμισι χρόνια μετά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες, οι πολίτες θα μπορούν να σηκώσουν χρήματα χωρίς κανέναν περιορισμό. Τα capital controls είχαν επιβληθεί στα τέλη Ιουνίου του 2015, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο τότε για προσωρινό μέτρο.

Τελικά, μόνο προσωρινό δεν αποδείχθηκε στην πράξη, δυσχεραίνοντας σημαντικά τις συναλλαγές τόσο των απλών πολιτών όσο και των επιχειρηματιών. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες η δυνατότητα ανάληψης είχε ανέλθει στα 5.000 ευρώ μηνιαίως. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί και το τρίτο στάδιο του σχετικού «οδικού χάρτη» που αφορά τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, οπότε θα έχουν αρθεί πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα