Τα βαμπίρ του ΔΝΤ εμμένουν στην περικοπή των συντάξεων

Κόψτε τις συντάξεις, «τελειώστε» τους γέρους

Τα οικονομικά βαμπίρ (Λαγκάρντ και σία) δείχνουν το αποτρόπαιο πρόσωπό τους

Τορπιλίζουν τις συζητήσεις για κατάργηση των άγριων περικοπών του 2019 και προειδοποιούν θρασύτατα «μην τολμήσετε»Η Θέση μας: Μπαχαλοποίηση της εκπαίδευσης

Διαβάστε επίσης:

►Και νέα «επεισόδια» στο σίριαλ μεταξύ ΝΔ – ΕΡΤ!

►Γερμανική επιθεώρηση για το deal με τα Σκόπια

►Πιο ακριβά τα τέλη σε αεροδρόμια της Fraport

►Τσίπρας: Ζήτησε… ενισχύσεις εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ιντλίμπ

►«Μπλόκο» της Νοτοπούλου στις επιχορηγήσεις που είχε τάξει η Τσαρουχά

►Ζητά και τα ρέστα ο Παρασκευόπουλος

►Θύελλα για την εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο Κατοχικό Υπερταμείο

►H «Bella mafia» είχε προφητεύσει τον θάνατό της

Λαγκάρντ και σία διψούν για αίμα! Αμεση διάψευση των δηλώσεων Τσακαλώτου ότι το (ανάλγητο) μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό

Το σκληρό του πρόσωπο έδειξε και πάλι χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που όχι μόνο διεμήνυσε ότι επιμένει στη μείωση των συντάξεων, αλλά και επανέλαβε την άποψή του ότι πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο, διαψεύδοντας έτσι τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είχε δηλώσει λίγη ώρα νωρίτερα ότι δεν είναι βέβαιος πως το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί την περικοπή των συντάξεων διαρθρωτική αλλαγή.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις τόνισε ότι οι μειώσεις των συντάξεων «έχουν συμφωνηθεί από το 2017, δεν είναι νέα μέτρα», και πρόσθεσε: «Η άποψή μας είναι ότι δεν θα βελτιώσουν μόνο τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα δοθεί και καθαρό σήμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση μένει εντός τροχιάς όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις». Ο κ. Ράις ξεκαθάρισε επίσης ότι το Ταμείο εμμένει στον διαρθρωτικό χαρακτήρα του μέτρου, λέγοντας πως η περικοπή των συντάξεων «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα κοινωνικής πολιτικής, καθώς δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για μείωση των φορολογικών βαρών».

Με την επισήμανση αυτή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έδωσε ηχηρό ράπισμα στον κ. Τσακαλώτο, που είχε υποστηρίξει λίγο νωρίτερα από το βήμα του 13ου Επενδυτικού Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο: «Δεν είμαι σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ότι η μείωση των συντάξεων είναι διαρθρωτικό μέτρο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι θεσμοί την περασμένη εβδομάδα δεν εξέφρασαν γνώμη για το ελληνικό αίτημα να μην υλοποιηθεί η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. «Περιμένω με ανυπομονησία τις συζητήσεις για τις συντάξεις, ώστε να βρεθεί μία αποδεκτή λύση» είπε και πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να θέλει την περικοπή των συντάξεων». Τόνισε δε ότι έθεσε το θέμα σε όλα τα πολιτικά επίπεδα και πως η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν θα επηρεάσει το σύστημα μετά το 2030, υπονοώντας προφανώς, όπως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, ότι οι συνταξιούχοι που δικαιούνται την προσωπική διαφορά θα έχουν πεθάνει! Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι αν δεν εφαρμοστούν τα αντίμετρα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 5% του ΑΕΠ το 2022 και ότι φέτος υπάρχει δημοσιονομικός χώρος 900.000.000 ευρώ, αλλά παραδέχθηκε ότι η Κομισιόν το αμφισβητεί.

Στην προσπάθειά του να πείσει την επενδυτική κοινότητα να εμπιστευθεί την ελληνική οικονομία, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις», ότι οι επενδυτές έχουν, μετά την απόφαση του Eurogroup για το χρέος, «καθαρό διάδρομο 10-15 ετών» και προανήγγειλε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα παρουσιάσει τη στρατηγική του στα τέλη του έτους, άρα θα επιδιώξει επιστροφή στις αγορές το 2019.

Euro Working Group με έμφαση στον Προϋπολογισμό

Τα συμπεράσματα των δανειστών από την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, με έμφαση στην εκτέλεση του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού και στις προβλέψεις για το 2019, απασχόλησαν χθες, μεταξύ άλλων, τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group). Η συνεδρίασή τους, στην οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, έγινε με στόχο την προετοιμασία του επόμενου Eurogroup, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου.

Μολονότι το θέμα των συντάξεων δεν βρισκόταν στην ατζέντα του Euro Working Group και είναι πρώιμο να συζητηθεί στο προσεχές Eurogroup, η κυβέρνηση αναμενόταν να το θέσει και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2019. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι δανειστές δεν προτίθενται να ανοίξουν ακόμα τα χαρτιά τους και όλα δείχνουν πως το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να συμπεριλάβει τις μειώσεις των συντάξεων κανονικά στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα καταθέσει στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες στις 15 του μήνα.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα