Τα φουγάρα των πλοίων «πνίγουν» τη Σαντορίνη!

Ανησυχητικό για την υγεία των κατοίκων το συμπέρασμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, έπειτα από μετρήσεις στην περιοχήΤα φουγάρα των πλοίων στην καλντέρα της Σαντορίνης δημιουργούν ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό «κοκτέιλ» ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του νησιού. 

Αυτό είναι το ανησυχητικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, μετά τις μετρήσεις που πραγματοποίησε στην περιοχή το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου, μαζί με επιστήμονες από τον Γερμανικό Οργανισμό Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος (NABU). Οι μετρήσεις έδειξαν ότι στην καλντέρα οι συγκεντρώσεις λεπτόκοκκων μικροσωματιδίων (UFP) είναι 100 φορές πιο υψηλές σε σχέση με περιοχές που έχουν καθαρό αέρα. Τα λεπτόκοκκα σωματίδια συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές και οι αναπνευστικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και του καρκίνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Κίνδυνος

«Οι εταιρίες που ασχολούνται με τη διαχείριση και λειτουργία κρουαζιερόπλοιων αποκομίζουν πολλά χρήματα από το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, μια και είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας στην τουριστική βιομηχανία. Ταυτόχρονα, όμως, αρνούνται να στραφούν σε πιο καθαρά καύσιμα ή να ξοδέψουν χρήματα για τεχνολογίες αντιρρύπανσης, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των δικών τους πελατών, αλλά και των κατοίκων και επισκεπτών της Σαντορίνης» σημειώνει η υπεύθυνη πολιτικής της Ορνιθολογικής Εταιρίας Κωνσταντίνα Ντεμίρη.

Ενδεικτικό των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πιέσεων που υφίσταται η Σαντορίνη από την τουριστική έκρηξη είναι το γεγονός ότι το 2015 επισκέφτηκαν το νησί 636 κρουαζιερόπλοια με περισσότερους από 790.000 επιβάτες, ξεπερνώντας ακόμα και το λιμάνι του Πειραιά.
Προσπαθώντας να καταστήσει διαχειρίσιμη την κατάσταση, ο Δήμος Σαντορίνης επέβαλε μέγιστο όριο τους 8.000 επιβάτες κρουαζιέρας ανά ημέρα.

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι τα πλοία στη Μεσόγειο επιτρέπεται να λειτουργούν με μαζούτ και χωρίς τη χρήση αντιρρυπαντικών φίλτρων, καθώς απουσιάζουν αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ισχύουν για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.
Ως εκ τούτου, τα καυσαέρια των μηχανών των πλοίων περιέχουν τεράστιες ποσότητες λεπτόκοκκων σωματιδίων, καθώς και καρκινογόνους ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως η αιθάλη, που έχουν σημαντικό μερίδιο και στην κλιματική αλλαγή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα