Οι ουτοπίες και η πραγματικότητα

Ο διαχωρισμός των «στρατοπέδων» και οι πρακτικές της αδίστακτης ΑριστεράςΑπό τον
Δημήτρη Παπαγεωργίου*

Η ουτοπία είναι όρος δανεισμένος από το ομότιτλο βιβλίο του Τόμας Μορ (Thomas More) που εκδόθηκε το 1516 και περιγράφει μια φανταστική κοινωνία σε ένα νησί του Ατλαντικού Ωκεανού, που διαθέτει ένα φαινομενικά τέλειο κοινωνικό, πολιτικό και νομικό σύστημα. Με τον όρο/έννοια «ουτοπία» εννοούμε τον ιδανικό τόπο ή τις ιδανικές καταστάσεις που δεν υπάρχουν πουθενά (για αυτόν τον λόγο ο Μορ χρησιμοποίησε στη λέξη το αρνητικό μόριο «ου») και είναι αδύνατον ή πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν.

«Από τη μία υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι το πρόβλημα λύνεται φτιάχνοντας κράτη φρούρια, ενώ από την άλλη αυτοί που πιστεύουν ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες του, όπως πόλεμοι, συρράξεις και ανισότητες στις χώρες από όπου προέρχονται οι προσφυγικές ροές» ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας σε διεθνή συνδιάσκεψη.

Ο διαχωρισμός των «στρατοπέδων» που έκανε ο πρωθυπουργός μας είναι βασικά σωστός. Από τη μία υπάρχουν αυτοί οι οποίοι θέλουν να θωρακίσουν τις χώρες τους, να κλείσουν τα σύνορα και να σταματήσουν τις τεράστιες ροές ανθρώπων από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Από την άλλη, είναι αυτοί οι οποίοι, αντί να κάνουν τα παραπάνω, θέλουν να «φτιάξουν» προβλήματα όπως οι «ανισότητες», οι συρράξεις, οι πόλεμοι και όλα τα υπόλοιπα σε όλες τις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και σε κομμάτια της Λατινικής Αμερικής.

Πρόκειται για τον πρωθυπουργό της ίδιας κυβέρνησης που θεωρεί «ουτοπία» το να μην υπάρχει εγκληματικότητα εντός των ελληνικών πανεπιστημίων. Με άλλα λόγια, είναι εφικτό να σταματήσουν για πάντα όλα τα δεινά σε όλο τον κόσμο, να σταματήσουν οι εθνικές συγκρούσεις, να μην υπάρχει φτώχεια πουθενά, αλλά είναι απολύτως ανέφικτο το να μη χτίζουν καθηγητές στα ΑΕΙ και να μη ληστεύουν φοιτητές στις εστίες.

Παλαιότερα θεωρούσα ότι ήταν ιδεοληπτικοί. Και ότι πραγματικά πίστευαν ότι με τον ερχομό του «σοσιαλισμού» θα λύνονταν τα πάντα. Δεν το πιστεύω πια. Τους θεωρώ απλά τύπους που θα κάνουν οτιδήποτε για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Ο τρόπος με τον οποίο δεν διστάζουν ανά πάσα στιγμή να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα είναι χαρακτηριστικός.

Για να βοηθήσουν την καθημερινότητα του Ελληνα στη Μόρια, πρέπει πρώτα να λυθούν οριστικά όλα τα προβλήματα όλου του κόσμου. Για να βοηθήσουν τους συνοδοιπόρους τους, που θεωρούν ζωτικό χώρο του αντιεξουσιαστικού κινήματος τα πανεπιστήμια, είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν τη δράση εγκληματικών στοιχείων που βάζουν τους πάντες γύρω τους σε κίνδυνο, όπως στην περίπτωση της 19χρονης στο Αγρίνιο. Την οποία, παρεμπιπτόντως, ουδείς πολιτικός επισκέφθηκε, ούτε και αυτός που… δέχθηκε τους γονείς του Αμίρ επειδή έσπασε ένα τζάμι σπίτι τους.

* Δημοσιογράφος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα