«Τσίμπησαν» με drone τους φοροφυγάδες στη Σαντορίνη

Οι εφοριακοί διαπίστωσαν ότι τα τουριστικά σκάφη στο νησί δεν έκοβαν αποδείξεις. Από τα 342.000 € έσοδα δηλώθηκαν τα 3.000 €Λαβράκια» έβγαλαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στη Σαντορίνη, και μάλιστα… από αέρος, καθώς χρησιμοποίησαν drone! Οι εφοριακοί επιστράτευσαν τον πρωτότυπο και άκρως αποτελεσματικό, όπως αποδείχθηκε, αυτόν τρόπο για να παρακολουθήσουν τα δρομολόγια των τουριστικών σκαφών, διαπιστώνοντας ότι είχαν διαπράξει σωρεία παραβάσεων.

Το drone παρακολούθησε και κατέγραψε όλους τους πλόες των τουριστικών σκαφών την περασμένη Παρασκευή έως τις 10 το βράδυ και έτσι εντοπίστηκαν 145 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων (συνήθως εκδίδονταν ελάχιστες, δήθεν «ομαδικές» αποδείξεις με πολύ χαμηλότερο αντίτιμο από το πραγματικό), συνολικής αξίας 25.000 ευρώ, και στα εννιά σκάφη που ελέγχθηκαν. Το ποσοστό παραβατικότητας, δηλαδή, έφτασε το 100%. Επιπλέον, εντοπίστηκαν πολλές παραβάσεις ναυτικού δικαίου, όπως εικονικές ναυλώσεις, ενώ εκτιμάται ότι από την παρακολούθηση αντλήθηκαν στοιχεία και για δεκάδες άλλα σκάφη. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι ο συνολικός, καθαρός ημερήσιος τζίρος τους ανέρχεται στα 342.000 ευρώ, ενώ οι αποδείξεις που είχαν εκδοθεί μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 3.000 ευρώ!

Συνεργασία

Η επιχείρηση οργανώθηκε σε συνεργασία με τις λιμενικές Αρχές της Σαντορίνης. Το στρατηγείο των εφοριακών είχε στηθεί σε δωμάτιο ξενοδοχείου με θέα το λιμάνι της Βλυχάδας, όπου αράζουν 70-100 σκάφη, τα οποία κάνουν ημερήσιες εκδρομές στην περιοχή. Το drone παρακολούθησε και κατέγραψε τα δρομολόγια των σκαφών επί ένα 24ωρο και στη συνέχεια, όταν η στιγμή κρίθηκε κατάλληλη, περίπου 15 εφοριακοί και λιμενικοί έκαναν «ντου» στο λιμάνι, αιφνιδιάζοντας τους ιδιοκτήτες των σκαφών.

Ορισμένοι εξ αυτών, μόλις αντιλήφθηκαν τον έλεγχο, επιχείρησαν να κάνουν πίσω και να ανοιχτούν ξανά στο πέλαγος, αλλά το drone τούς «εγκλώβισε». Το «αεροπλανάκι» με την κάμερα ήταν εφοδιασμένο και με μεγαφωνική εγκατάσταση, κατέβηκε χαμηλότερα και τότε άκουσαν από τον αέρα την εντολή: «Παρακαλούμε, δέστε κανονικά στο λιμάνι».

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα και τα σκάφη που διαθέτει, τα οποία ανήκαν παλαιότερα στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Για να υλοποιηθεί το σχέδιο, όμως, θα πρέπει να πιστοποιηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητά τους, καθώς έχουν παροπλιστεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα