«Παζάρι» στη Νέα Υόρκη θα στήσει ο Ερντογάν!

Για βάλτο τρομοκρατίας στον Ευφράτη κάνει λόγο, ενώ «καρφώνει» συμμάχους για τον πόλεμο στη Συρία. Τετ α τετ με επιχειρηματίεςΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Σε προβλέψεις για το μέλλον της Συρίας προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει η τρομοκρατία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος στη συνεδρίαση της ολομέλειας των Ηνωμένων Εθνών, ο «σουλτάνος» τόνισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για το μέλλον της Συρίας είναι ο βάλτος της τρομοκρατίας ανατολικά του Ευφράτη, που επεκτείνεται με τη βοήθεια κάποιων από τους συμμάχους μας», προσθέτοντας ότι «καμία χώρα δεν επηρεάστηκε περισσότερο από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία από την Τουρκία».
Με τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση ο Ερντογάν φιλοδοξεί να στρέψει την προσοχή στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και να συζητηθούν στο περιθώριό της οι λεπτομέρειες της πρόσφατης ρωσοτουρκικής συμφωνίας αποστρατικοποίησης της Ιντλίμπ.

Για τον Τραμπ

Ερωτηθείς αν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ, ο «σουλτάνος» απάντησε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση, διευκρινίζοντας ότι αν του ζητηθεί από την Ουάσινγκτον, δεν έχει αντίρρηση. Στη Νέα Υόρκη ο Ερντογάν θα συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών και επιχειρηματικών κύκλων, και μέλη της τουρκικής και της μουσουλμανικής κοινότητας.

Οι επαφές με επιχειρηματίες θα αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι και της επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο, στις 27-29 Σεπτεμβρίου, αποκάλυψε ο βουλευτής Μουσταφά Γενέρογλου. Λογικό, αν σκεφθεί κανείς ότι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ξεπερνούν σε αξία τα 37,6 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι περισσότερες από 7.500 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης που πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του Γερμανού προέδρου Στάινμαγερ, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, θα είναι η βελτίωση των τεταμένων τα τελευταία χρόνια γερμανοτουρκικών σχέσεων -με αφορμή κυρίως τις συλλήψεις Γερμανών πολιτών στην Τουρκία-, η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και ο πόλεμος της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας. Εν όψει της επίσκεψης, τρία στελέχη της κυβέρνησης της Τουρκίας επισκέφθηκαν την Παρασκευή το Βερολίνο, ανάμεσά τους και ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, γαμπρός και προαλειφόμενος διάδοχος του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος δήλωσε ότι διαβλέπει την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών.

Γερμανοί βουλευτές θεωρούν persona non grata τον «σουλτάνο»

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία προκαλεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις τόσο από μέλη της Μπούντεσταγκ όσο και από απλούς πολίτες. Δύο Γερμανοί βουλευτές απέρριψαν την πρόσκληση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ για την επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων (FDP) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μπιτζάν Ντιρ Σαράι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να δειπνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, την ώρα που Γερμανοί πολίτες βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές και η Αγκυρα απομακρύνεται συνεχώς από τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, η οποία, αντί για τη δεξίωση, θα λάβει μέρος στις διαδηλώσεις που θα οργανωθούν εναντίον του «σουλτάνου τις ημέρες κατά τις οποίες ο Ερντογάν θα βρίσκεται στη Γερμανία. Την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στο Βερολίνο και στην Κολονία, όπου ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να εγκαινιάσει το μεγαλύτερο τζαμί της Γερμανίας, έχουν οργανωθεί κινητοποιήσεις στις οποίες αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Μικρότερης κλίμακας διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές γερμανικές πόλεις και το περασμένο Σάββατο, όπου εκατοντάδες συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Ερντογάν δεν είσαι ευπρόσδεκτος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα