Θαύμα της επιστήμης! Περπάτησε άνθρωπος (για πρώτη φορά) με πλήρη παράλυση

Επανάσταση! Ηλεκτρική διέγερση στα νεύρα του νωτιαίου μυελού στις ΗΠΑ δίνει ελπίδες στους ασθενείς με κινητικά προβλήματαEνα ιατρικό θαύμα στις ΗΠΑ δίνει ελπίδα και μελλοντικά ανοίγει τον δρόμο σε εκατομμύρια αναπήρους, που είναι καθηλωμένοι σε καροτσάκι, να περπατήσουν ξανά! Ενας 29χρονος ασθενής με πλήρη παράλυση από το 2013 στα κάτω άκρα του, έπειτα από ατύχημα με όχημα χιονιού, μπορεί πλέον να κάνει βήματα μόνος του χάρη σε μια συνδυασμένη θεραπεία ηλεκτρικής διέγερσης του νωτιαίου μυελού του και φυσικοθεραπείας αποκατάστασης.

Είναι η πρώτη φορά που κατέστη δυνατό άνθρωπος με πλήρη παράλυση από τη μέση και κάτω, ο οποίος δεν είχε την παραμικρή αίσθηση ούτε μπορούσε να κινήσει τα ποδιά του, να περπατήσει ξανά, έστω και σε έναν βαθμό.

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – Λος Αντζελες, με επικεφαλής τους Κένταλ Λι και Κρίστιν Ζάο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine». Στη σπονδυλική στήλη του ασθενούς εμφυτεύτηκε μια ηλεκτρονική συσκευή που διήγειρε συστηματικά με ηλεκτρικό ρεύμα τον νωτιαίο μυελό του, σταδιακά ενεργοποιώντας ξανά τα νευρικά κυκλώματα του μυελού.

Παράλληλα, ο παράλυτος έκανε και μια συμβατική θεραπεία αποκατάστασης. Στο τέλος ήταν ικανός όχι μόνο να στέκεται όρθιος, αλλά και να βαδίζει με τα δύο πόδια του με τη βοήθεια ενός εξωτερικού στηρίγματος.

«Αυτό που μάθαμε είναι ότι τα δίκτυα των νευρώνων κάτω από το τραύμα στον νωτιαίο μυελό μπορούν ακόμη να λειτουργήσουν μετά την παράλυση» δήλωσε ο νευροχειρουργός δρ Λι. «Τώρα αρχίζει η πραγματική πρόκληση. Να κατανοήσουμε πώς συνέβη αυτό, γιατί συνέβη και ποιοι ασθενείς μπορούν επίσης να ανταποκριθούν» ανέφερε η δρ Ζάο. Πάντως, σημειώνεται ότι όταν σταματάει η ηλεκτρική διέγερση από τη συσκευή ο ασθενής μένει παράλυτος.

Σε μια άλλη δημοσίευση στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, επιστήμονες με επικεφαλής τον Μάικλ Σβέμερ του ινστιτούτου Battelle Memorial του Οχάιο, παρουσίασαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος με ηλεκτρικά σήματα διέγειρε τους μυς του μπράτσου ενός παραπληγικού. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής κατάφερε να κάνει κάποιες κινήσεις με το παράλυτο χέρι του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα