Η κρίση δεν σταμάτησε τις προκλητικές αμοιβές στα «golden boys» του Δημοσίου

«Χρυσές» αμοιβές της τάξης των 60.000 ευρώ τον χρόνο για τα δεδομένα μιας, τύποις, μεταμνημονιακής χώρας, στην οποία η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων προσπαθεί να ζήσει με μηνιάτικα «ρεγάλα», λαμβάνουν οι επικεφαλής των δημόσιων φορέων.Ενδεικτική είναι η απόφαση που αναρτήθηκε χθες στη Δι@ύγεια για τον «καθορισμό της μηνιαίας αποζημίωσης του διοικητή και του υποδιοικητή του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)».

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφης Αχτσιόγλου αναφέρεται ότι οι μηνιαίες αποδοχές για τον διοικητή του ΟΠΕΚΑ Στυλιανό Πλιάκη καθορίζονται στα 4.300 ευρώ τον μήνα μεικτά και για τον υποδιοικητή Θόδωρο Παρασκευόπουλο στα 3.400 ευρώ τον μήνα. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου 2018.

Επίσης, ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ δικαιούνται 180 ευρώ για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου (συνήθως συνεδριάζει τέσσερις φορές τον μήνα). Αυτό σημαίνει ότι οι ετήσιες απολαβές κυμαίνονται περίπου στα 58.800 ευρώ.

Ανάλογες είναι οι απολαβές για τους επικεφαλής όλων των φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής και στους μεγάλους δημόσιους οργανισμούς, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ τον χρόνο. Το ποσό αυξάνεται εάν ληφθούν υπόψη οι διευκολύνσεις και οι παροχές για τη λειτουργία των γραφείων τους.
Υπό συνθήκες κανονικότητας, αμοιβές αυτού του ύψους θα θεωρούνταν αυτονόητες λόγω του σημαντικού ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν τα άτομα που επιλέγονται (ως επί το πλείστον, φυσικά, βάσει κομματικών κριτηρίων) για να καλύψουν αυτές τις θέσεις ευθύνης.

Σε ένα κράτος, όμως, όπου οι περικοπές σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων εδώ και εννιά χρόνια είναι διαρκείς -και εξωπραγματικές για χώρα που βρίσκεται σε περίοδο ειρήνης-, ειδικά από μια κυβέρνηση Αριστεράς, πολλοί πολίτες θα περίμεναν να επιδεικνύεται εγκράτεια, έστω και για λόγους ευθιξίας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Οι «χρυσές» αμοιβές των επικεφαλής στους δημόσιους οργανισμούς δεν περνούν απαρατήρητες από τους εργαζομένους, όταν περίπου οι έξι στους 10 λαμβάνουν από 200 και 300 έως 900 ευρώ τον μήνα μεικτά, καθώς και από τους συνταξιούχους, οι οποίοι κατά μέσο όρο προσπαθούν να ζήσουν με μόλις 738 ευρώ τον μήνα.
Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Εργασίας (συστήματα «Εργάνη» και «Ηλιος», αντίστοιχα).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα