Τι γύρευε ο Τζ. Σταυρίδης στην Ευρώπη;

Περίεργο άρθρο του πρώην ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟΗ Ευρωπαϊκή Ενωση μοιάζει να είναι η επόμενη αυτοκρατορία της Ευρώπης που θα καταρρεύσει». Με αυτό το δυσοίωνο αλλά εύγλωττο σχόλιο ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδης τιτλοφορεί το άρθρο του στην ιστοσελίδα Bloomberg. 

Ο ελληνικής καταγωγής απόστρατος ναύαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού αφιέρωσε ένα έτος ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, όπου πέρασε τον καιρό του συζητώντας με πολιτικούς, επιχειρηματίες και πολίτες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως έγραψε, το ταξίδι αυτό του άφησε μια γεύση έντονης αμφιβολίας για την επόμενη ημέρα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Περπατώντας στους δρόμους της Βουδαπέστης, στις όχθες του Δούναβη, θυμάται κανείς συνεχώς τις δόξες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, που τελικά αποσυντέθηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα στην Ευρώπη βλέπουμε μια άλλη, παράξενη ομοσπονδία -την Ευρωπαϊκή Ενωση- να τελεί υπό εξαιρετικά φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες απειλούν να γκρεμίσουν το όνειρο της ενοποίησης της ηπείρου». Σύμφωνα με τον Σταυρίδη, αποτελεί μέγα πρόβλημα το γεγονός ότι τμήματα της Ε.Ε., όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, επιδιώκουν να αποκτήσουν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιπροσθέτως η διαδικασία της αποσύνθεσης επιταχύνεται εξαιτίας του γεγονότος πως στην Ιταλία «βρίσκονται στην εξουσία αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που έθελξαν μάζες ψηφοφόρων με τα μηνύματά τους κατά των μεταναστών και του δημοσιονομικού ελέγχου από την Ε.Ε.» σε συνδυασμό με το Brexit, που, κατά τον ίδιο, αποτελεί τη χαριστική βολή στην Ενωση. «Παρά τη θετική έλξη από τη Γαλλία υπό τον Μακρόν και τη συνεχιζόμενη επιρροή της Μέρκελ στη Γερμανία, οι αντίρροπες δυνάμεις στην Ευρώπη δείχνουν να ενισχύονται. Η Ρωσία, φυσικά, ως κύριος ωφελούμενος απ’ αυτό, θα κάνει ό,τι μπορεί με λεπτούς, αλλά και άμεσους χειρισμούς για να επιταχύνει τη διαδικασία της αποσύνθεσης» τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πρέπει να δείξουν τη δέουσα προσοχή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γηραιά ήπειρος, βοηθώντας με κάθε τρόπο την Ευρώπη να αποφύγει τον σκόπελο της διάλυσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα