Ακυρώνεται και δεύτερη πρωτοβουλία του Κοντονή

Στοπ στο μέτρο της διαμεσολάβησηςΣε διορθωτικές κινήσεις νομοθετικών πρωτοβουλιών του προκατόχου του Σταύρου Κοντονή προχωρά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, οι οποίες είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Ετσι, μετά το «πάγωμα» της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, αναστέλλεται έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η έναρξη ισχύος του άρθρου για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκρινε πως η αναστολή επιβάλλεται κατόπιν της γνωμοδότησης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα. Στόχος είναι «να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, απαντώντας σε δικαστές και δικηγόρους που είχαν κατηγορήσει ευθέως τον Σταύρο Κοντονή πως δεν ζητήθηκε η άποψή τους για μια ρύθμιση που ήταν ξεκάθαρο πως θα δημιουργούσε προβλήματα.

«Εργαλείο»

Ωστόσο, από την πλευρά του υπουργείου υπογραμμίζεται πως η προαιρετική διαμεσολάβηση μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο επίλυσης διαφορών, καθώς «προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύσουν συναινετικά όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η παρουσία του δικηγόρου τους». Το υπουργείο, αναφέρει η ανακοίνωση, «ενεργεί με γνώμονα την ασφάλεια του δικαίου και την παροχή ενός ποιοτικού και λειτουργικού πλαισίου που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην προώθηση του διεθνώς επιτυχημένου τρόπου εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και θα δικαιώσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την εισαγωγή του στο δικαιικό μας σύστημα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα