«Αθήνα ελεύθερη», 74 έτη μετά

Μήνας αντικατοχικής… δράσης ο Οκτώβριος, με εκδηλώσεις μνήμης, συναυλίες, παρουσιάσεις, προβολές και περιπάτουςΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Aκριβώς 74 χρόνια από την αποτίναξη του ναζιστικού ζυγού, η πόλη των Αθηνών θυμάται και γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Μια σειρά από εκθέσεις, εκδηλώσεις λόγου, ιστορικούς περιπάτους, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και εργαστήρια που διοργανώνουν πέντε ελληνικοί φορείς επιχειρεί να αποτυπώσει τα δεινά που υπέστη η χώρα μας την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, αλλά κυρίως να αναδείξει τον αγώνα του ελληνικού λαού κατά του κατακτητή.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων είναι το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος δράσεις θα γίνουν και στον Πειραιά, και θα ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου.

Η έναρξη του προγράμματος με τίτλο «Η Αθήνα Ελεύθερη» θα γίνει την 1η Οκτωβρίου, με την προβολή των ταινιών «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα, και «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ στις 5 Οκτωβρίου θα γίνει στο κτίριο 6, στο Πάρκο Ελευθερίας του Κέντρου Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, η ενδιαφέρουσα παρουσίαση με τίτλο «14 Ιστορίες Αντίστασης», η οποία συνοδεύεται από συναφές εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Δωσιλογισμός

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, πάλι, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε έναν ιστορικό περίπατο υπό τον τίτλο «Δωσιλογισμός στην κατεχόμενη Αθήνα» από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Σημείο συνάντησης θα είναι τα Προπύλαια, στις 10.30.

Στις 12 Οκτωβρίου θα γίνουν η έπαρση της σημαίας στον Βράχο της Ακρόπολης και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ την ίδια ημέρα, στο Πάρκο Ελευθερίας, θα δώσουν συναυλία η Μαρία Φαραντούρη και η Ρίτα Αντωνοπούλου.
Ακόμα, στις 19 Οκτωβρίου, στην οικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια, η συγγραφέας Αλκη Ζέη θα συναντήσει μαθητές και μαθήτριες του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας και θα ακολουθήσει μια εκπαιδευτική δράση με την εικαστικό – μουσειοπαιδαγωγό Ευτυχία Τσουλουχοπούλου.

Στις 21 Οκτωβρίου, στον Πολυχώρο «Αννα και Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων, το Μουσικό Σχολείο Αλίμου θα παρουσιάσει δύο πρωτότυπα έργα που έχουν δημιουργήσει μαθητές και καθηγητές για την Κατοχή, ενώ στις 27 Οκτωβρίου το ίδιο σχολείο θα δώσει (στις 19.00) συναυλία στο Πεδίον του Αρεως με τίτλο «Τραγουδώντας για τους νέους της Κατοχής».

Για το πλήρες πρόγραμμα μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.freeathens44.org.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα