Ινδονησία: Εκατόμβη νεκρών από τσουνάμι!

Δραματική η αύξηση των θυμάτων από τον σεισμό των 7,5 R. Εκατοντάδες στα συντρίμμια, οργή για την παλινωδία του κράτους με την προειδοποίησηΑπό τη
Θεανώ Καρούτα 

Θρήνος επικρατεί στην Ινδονησία για τους περισσότερους από 832 νεκρούς που είχαν ως αποτέλεσμα ο σεισμός και το επακόλουθο τσουνάμι τα οποία έπληξαν τη νήσο Σουλαουέζι την Παρασκευή. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 500, ενώ εκτιμάται ότι εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό των 7,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Μεγάλη αίσθηση, οργή αλλά και απορίες ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι, ενώ η μετεωρολογική-γεωφυσική υπηρεσία της Ινδονησίας (BMKG) εξέδωσε την Παρασκευή προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό, την ήρε 34 λεπτά αργότερα.

Η υπηρεσία επικρίνεται δριμύτατα, καθώς πολλοί της καταλογίζουν ότι δεν παρείχε σωστή πληροφόρηση για το τσουνάμι -που έπληξε κυρίως την πόλη Παλού-, αν και οι Ινδονήσιοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα κύματα, που έφτασαν σε ύψος τα έξι μέτρα, έπληξαν τις ακτές της πόλης προτού αρθεί η προειδοποίηση. Σε ανακοίνωσή της αργότερα πάντως η υπηρεσία παραδέχθηκε ότι η περιοχή που επλήγη ήταν τελικά μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Πέραν των εκατοντάδων θυμάτων, για τον αριθμό των οποίων οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι θα αυξηθούν κι άλλο φτάνοντας τα χιλιάδες, η πληγείσα περιοχή θυμίζει κρανίου τόπο. Χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και τα δίκτυα τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, καθιστώντας την επικοινωνία αδύνατη. Παράλληλα, ανάμεσα στα κτίρια που γκρεμίστηκαν ήταν και οι φυλακές του Παλού, με αποτέλεσμα περισσότεροι από τους μισούς εκ των 560 κρατουμένων να έχουν δραπετεύσει. «Ηταν πολύ δύσκολο για τους φύλακες να σταματήσουν τους κρατουμένους, καθώς έπρεπε να σώσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους» δήλωσε σωφρονιστικός υπάλληλος.

Πολλοί τουρίστες αγνοούμενοι

Οπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στους αγνοουμένους βρίσκονται και αρκετοί τουρίστες. Για την ακρίβεια 71 αλλοδαποί βρίσκονταν στην πόλη, όταν το νησί Σουλαουέζι χτυπήθηκε από το τσουνάμι. «Από τους 71 τουρίστες υπάρχουν τρεις Γάλλοι, ένας Μαλαισιανός και ένας Νοτιοκορεάτης, των οποίων την κατάσταση δεν γνωρίζουμε» ενημέρωσε ο Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της BMKG, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιποι ξένοι, ένας Γερμανός, ένας Βέλγος, ένας από τη Σιγκαπούρη, 10 Βιετναμέζοι, 32 Ταϊλανδοί και 21 Κινέζοι, έχουν εντοπιστεί και απομακρυνθεί από την περιοχή. Η πρεσβεία της Γαλλίας πάντως, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να προβεί ακόμα σε σχόλια και προς το παρόν προχωρά με τις εξακριβώσεις.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί την Παρασκευή στην παραλία της πόλης Παλού για ένα φεστιβάλ και βρίσκονταν εκεί την ώρα που το μοιραίο τσουνάμι χτύπησε την πόλη. Ενα από τα δραματικά βίντεο που είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας δείχνει έναν άνδρα να βλέπει το τεράστιο κύμα να έρχεται και να επιχειρεί να προειδοποιήσει τον υπόλοιπο κόσμο να απομακρυνθεί από την παραλία. Σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο έχει προγραμματίσει επίσκεψη στα καταφύγια όπου έχουν μεταφερθεί οι εκτοπισμένοι.

Ιαπωνία: 45 τα θύματα του τυφώνα που έφθασε τα 216 χλμ. την ώρα

Με τον τυφώνα «Τράμι» βρίσκονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι στην Ιαπωνία, με τους νεκρούς να έχουν ανέλθει ήδη σε 45.
Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί στις επικοινωνίες, στην ηλεκτροδότηση και στα μέσα μεταφοράς, ενώ οι ιαπωνικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ελαφρά στη νήσο Οκινάουα, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, την πρώτη που επλήγη από το φαινόμενο, και άλλοι επτά στην Καγκοσίμα, στο νότιο τμήμα της νήσου Κιούσου, επίσης στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ιαπωνίας.

Η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας έχει ανασταλεί στο δυτικό τμήμα της Ιαπωνίας και σχεδόν 1.200 πτήσεις έχουν ακυρωθεί εξαιτίας του κλεισίματος του αεροδρομίου Κανσάι της Οζάκα. Ο «Τράμι», με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 216 χιλιομέτρων την ώρα, έφτασε στη μεγαλύτερη νήσο της Ιαπωνίας Χονσού νωρίς το πρωί της Κυριακής, φέρνοντας μαζί του ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, που οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι θα κρατήσουν έως σήμερα.

Ο «Τράμι» είναι ο 24ος τυφώνας της χρονιάς στην Ασία και διασχίζει την Ιαπωνία από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Στο πέρασμά του αφήνει σπασμένα κλαδιά και ξεριζωμένα δένδρα, δρόμους κομμένους στη μέση, αναποδογυρισμένα οχήματα και σπασμένα τζάμια.
Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια στην Οκινάουα και περίπου 700.000 σπίτια έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα