Οι αλλαγές στα capital controls

Ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Τι ισχύει για τις αναλήψεις μετρητών και τις μεταφορές κεφαλαίωνΧωρίς κανέναν περιορισμό μπορούν από σήμερα να σηκώνουν οι πολίτες μετρητά από τις τράπεζες στην Ελλάδα. Παραμένουν ωστόσο όρια και προϋποθέσεις για άλλου είδους τραπεζικές συναλλαγές, κυρίως προς το εξωτερικό. 

Επιχειρώντας να φωτίσει τα σημεία-κλειδιά της περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εξέδωσε έναν οδηγό ερωταποκρίσεων. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι εξής:

1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;
Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπονται χωρίς περιορισμό ποσού οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

2. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;
Ναι, χωρίς περιορισμό ποσού από την 1η Οκτωβρίου 2018.

3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική, πιστωτική και προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;
Ναι, από σήμερα επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό μήνα ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

4. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;
Ναι, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Από σήμερα επιτρέπεται η εξόφληση επιταγών με μετρητά.

5. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;

Οχι, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζονται σε καθημερινή βάση οι ειδικές υποεπιτροπές των τραπεζών και η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Επίσης επιτρέπονται, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις ειδικές υποεπιτροπές των τραπεζών ή την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών: α) η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες μέχρι του ποσού των 4.000 ευρώ ανά κωδικό πελάτη και ανά ημερολογιακό δίμηνο από 1ης Ιουλίου 2018 και εφεξής, μέχρι μηνιαίου ορίου σε ευρώ για το σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα και αποδέχονται καταθέσεις, β) συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ η καθεμία ανά ημέρα, ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, και γ) συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με μηνιαίο όριο 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα