Λήψη φαρμάκων με μίνι ρομπότ

Θα μπορεί να φτάνει σε δυσπρόσιτα σημεία του σώματος, ώστε να αποτρέπει το νυστέριΕπανάσταση στον τρόπο χορήγησης φαρμάκων στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του ανθρώπινου σώματος εκτιμάται ότι θα φέρει μικροσκοπικό ρομπότ με δύναμη… υπερανθρώπου, το οποίο μπορεί να περπατάει στον οργανισμό χάρη σε εκατοντάδες πόδια «κάμπιας». Οι ερευνητές του City University of Hong Kong που το δημιούργησαν επισημαίνουν ότι θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στις περιπτώσεις παθήσεων στις οποίες ο μόνος τρόπος να χορηγηθεί το φάρμακο είναι με χειρουργική επέμβαση.

Το ρομπότ «κάμπια», σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου από οποιαδήποτε άλλη ρομποτική μικροσυσκευή που έχει δημιουργηθεί έως σήμερα. Το καταφέρνει καθώς έχει τόσο μεγάλη δύναμη που μπορεί να σηκώσει βάρος εκατονταπλάσιο από το δικό του.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σεν Γιατζίνγκ, είναι σαν ένας άνθρωπος να μπορεί να σηκώσει μικρό λεωφορείο 26 θέσεων.

Ομως, αυτό που κάνει το μικρορομπότ μοναδικό είναι τα εκατοντάδες μικροσκοπικά πόδια του, τα οποία μοιάζουν με τρίχες ενός χιλιοστού και του επιτρέπουν να κινείται με ταχύτητα σε οποιαδήποτε επιφάνεια ή υγρό, σαν το αίμα ή τη βλέννα, φτάνοντας ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του σώματος.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε από πειράματα, τα τριχοειδή πόδια μειώνουν στο ελάχιστο την επαφή που έχει το ρομπότ με τις επιφάνειες, μειώνοντας ανάλογα και την τριβή που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία εσωτερικών πληγών στα όργανα. Ειδικότερα η κίνηση του ρομπότ «κάμπια» προκαλεί 40 φορές μικρότερη τριβή σε σχέση με τα ρομπότ που δεν διαθέτουν τριχοειδή πόδια. Οι ερευνητές εξηγούν ότι το μικρορομπότ τους θα μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό των ασθενών είτε μέσω της κατάποσης είτε με υποδόρια ένεση.

Είναι κατασκευασμένο από σιλικόνη στην οποία έχουν τοποθετηθεί μαγνητικά σωματίδια, τα οποία επιτρέπουν στους γιατρούς να το καθοδηγήσουν στο εσωτερικό του σώματος, μέχρι το σημείο όπου θα ελευθερώσει τη φαρμακευτική ουσία που θα κουβαλάει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα