Ο ΣΥΡΙΖΑ γελοιοποίησε και τον Προϋπολογισμό!

Πρώτη φορά προσχέδιο (με δύο… σενάρια) για τα μάτια του κόσμουΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Προσχέδιο Προϋπολογισμού (για το 2019), βασισμένο σε σενάρια και υποθέσεις, κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή μόνο και μόνο για να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις!

Οπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική ανακοίνωση, η κατάθεση του προσχεδίου έγινε «λόγω συνταγματικής υποχρέωσης» και θα ακολουθήσουν αλλαγές, προτού σταλεί στις 15 Οκτωβρίου στην Ε.Ε. με τη μορφή… αιτήματος! Το βασικό σενάριο, όπου περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, προβλέπει πλεόνασμα 4,14% για το 2019 και «περίσσευμα» 1,223 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για τις συντάξεις του χρόνου διαμορφώνονται στα 25,57 δισ. ευρώ, από 25,63 δισ. ευρώ το 2018.

Στο δεύτερο σενάριο, χωρίς περικοπή συντάξεων και αντιμέτρων με τις ελαφρύνσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, το πλεόνασμα περιορίζεται στο 3,56% με «περίσσευμα» 122.000.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, η συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2019 διαμορφώνεται στα 28,53 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με τη μη εφαρμογή του επώδυνου κοινωνικά μέτρου οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αυξάνονται κατά 11,3%! Στον αντίποδα, τo αντισταθμιστικό πακέτο παροχών – «ελαφρύνσεων», που ενσωματώνει (στο αισιόδοξο σενάριο) το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, προβλέπει τα εξής:

Βοήθεια στο σπίτι: Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Ειδική Αγωγή: Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα καλύπτονται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

Επιδότηση ενοικίου: Επαναπροσδιορισμός της αντίστοιχης δράσης με πιο στοχευμένα κριτήρια.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, και ειδικότερα τη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και την εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων: Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 100% των εισφορών των εργαζομένων και του 50% των εργοδοτικών εισφορών.

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Το μέτρο συνίσταται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.

Μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων: Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25%, σε ορίζοντα τετραετίας, και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εξής.

Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών: Το μέτρο αναφέρεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εξής.

Ωστόσο και τα αντίμετρα είναι «στον αέρα», αφού, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών-μελών κατά τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου».

—-

Στο 2,5% (για το 2019) ο πήχης της ανάπτυξης

Στις φιλόδοξες εκτιμήσεις ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 θα ξεπεράσει τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου και θα φτάσει το 2,5% βασίζεται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% (κοινώς, οι πολίτες θα έχουν πάλι ελάχιστα χρήματα για να διαθέσουν για τις καθημερινές ανάγκες τους) και της δημόσιας κατανάλωσης μόνο κατά 0,6%. Επίσης, ενίσχυση των εξαγωγών κατά 5,8% και των εισαγωγών κατά 5,2%, όπως και διπλασιασμό του πληθωρισμού από το 0,6% στο 1,2%. Οσον αφορά την ανεργία, το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή εκτιμά ότι θα μειωθεί περαιτέρω κατά 1,7% και θα διαμορφωθεί στο 18,8% (οριακά κάτω από το 20% αναμένεται να κλείσει το 2018).

Σχετικά τώρα με το δημόσιο χρέος της χώρας, θα παραμείνει και το 2019 σε δυσθεώρητα ύψη, έστω κι αν προβλέπεται ελαφρά μείωση. Συγκεκριμένα, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού εκτιμά πως το επόμενο έτος το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στα 323,5 δισ. ευρώ ή 170,2% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 12,8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2018. Φέτος όμως το χρέος θα εκτοξευθεί στα 335 δισ. ευρώ (183% του ΑΕΠ), αυξημένο σχεδόν κατά 20 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι (317 δισ. ευρώ)! Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αύξηση αυτή οφείλεται στη δημιουργία των ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας.

Β. Παπακωσταντόπουλος

—-

Μετά τις 15 Οκτωβρίου η συζήτηση με τους δανειστές

Θετικό χαρακτήρισαν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών το γεγονός ότι το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού έχει δύο σενάρια (με και χωρίς τις περικοπές των συντάξεων). Ωστόσο, κατέστησαν σαφές ότι το ζήτημα της εφαρμογής ή μη του επώδυνα κοινωνικού μέτρου θα συζητηθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της κυβέρνησης, δήλωσε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων το 2019 «δεν ήταν διαρθρωτική πολιτική. Επρόκειτο να είναι δημοσιονομικό μέτρο». «Ολοι ξέρουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το επόμενο έτος και η κατάσταση σήμερα δείχνει καλύτερη σε σχέση με πριν από 18 μήνες» πρόσθεσε ο Μ. Σεντένο.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι το θέμα της υλοποίησης ή μη των μειώσεων στις συντάξεις σε επίπεδο Κομισιόν θα αρχίσει να συζητιέται μετά τις 15 Οκτωβρίου.

«Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους της φέτος και τον επόμενο χρόνο, άρα απομένει να συζητηθεί αν θα χρειαστεί να εφαρμόσει μέτρα που είχαν συμφωνηθεί κατά το πρόγραμμα» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Επίσης, θετική ήταν η αντίδραση του Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε: «Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει δύο σενάρια, είναι καλό να υπάρχουν δυο πιθανότητες, αφού οι θεσμοί θα πάρουν την απόφαση για τις συντάξεις».

Ν. Χατζητσάκος

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα