ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

Οι Σκοπιανοί απέδειξαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν εχθρός της Ελλάδας με αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψειςΑπό τον
Γιάννη Κουριαννίδη*

Νομίζω πως από το κείμενο της ντροπιαστικής Συμφωνίας της Πρέσπας η φράση στην οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, μετά το φιάσκο του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, είναι αυτή που λέει ότι «με τη λήψη της γνωστοποίησης από το Δεύτερο Μέρος (ΠΓΔΜ), αναφορικά με την ολοκλήρωση όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του για τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, περιλαμβανομένου ενδεχόμενου εθνικού δημοψηφίσματος με έκβαση συνάδουσα με την παρούσα Συμφωνία και με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα του Δεύτερου Μέρους (ΠΓΔΜ), το Πρώτο Μέρος (Ελλάς) θα κυρώσει το Πρωτόκολλο για την ένταξη του Δεύτερου Μέρους (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ» (άρθρο 2.4.β.ii)!

Πώς άραγε μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος το ρήμα «συνάδω» με τρόπο τέτοιο που να εξυπηρετεί τη σκοπιμότητα αυτής της συμφωνίας; Μάλλον δεν θα βρει τέτοιον τρόπο….. Πώς μπορεί, πράγματι, να υποστηρίξει κάποιος ότι ένα «δημοψήφισμα», στο οποίο προσήλθαν να ψηφίσουν λιγότεροι από το 36% των πολιτών, μπορεί να εκληφθεί ότι εκφράζει τη βούληση του λαού και επομένως «συνάδει» το αποτέλεσμά του με το κείμενο της συμφωνίας;

Βεβαίως, ο Ζάεφ μπορεί να ισχυρίζεται ότι αυτό το ποσοστό συμμετοχής έδωσε ένα εντυπωσιακό ποσοστό 91% του «ναι» στη συμφωνία, αλλά νομίζω πως δεν τον παίρνει κανείς στα σοβαρά. Η μόνη του επιλογή πια είναι να επιδιώξει την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας του, αλλά του λείπουν πάνω από 10 βουλευτές για κάτι τέτοιο και φυσικά το κόμμα VMRO, έχοντας πάρει τα πάνω του από την αποδοχή του μηνύματός του για αποχή και έχοντας αναδειχθεί στον πραγματικό νικητή του δημοψηφίσματος, ευνόητο είναι ότι δεν θα δεχτεί καν να συζητήσει κάτι τέτοιο. Το αδιέξοδο του Ζάεφ είναι δεδομένο και η προσφυγή στις κάλπες μοιάζει αναπόφευκτη, αλλά κάτι τέτοιο θα εκτροχιάσει δυναμικά το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει με βάση τη συμφωνία, με αποτέλεσμα την καταγγελία της.

Οι Σκοπιανοί απέδειξαν με τη στάση τους την αδιαλλαξία τους και την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ένας σταθερός εχθρός της Ελλάδας, με ψευδοαλυτρωτικές επιθυμίες και επεκτατικές βλέψεις, απρόθυμοι να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο πλην της πλήρους υποταγής της χώρας μας στις παράλογες απαιτήσεις τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, τουλάχιστον από αυτές που δεν υπακούν σε ιδεοληπτικές πρακτικές ή έξωθεν πιέσεις. Θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο, αφού αποτύπωσε την άρνηση των πολιτών του κρατιδίου να αποδεχθούν τη συμφωνία, μια στάση που σαφώς δεν «συνάδει» με τη συμφωνία.

Δεν έχουμε να περιμένουμε πια τίποτε άλλο από τα Σκόπια. Το μόνο που θα εισπράττουμε είναι η περιφρόνηση σε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης και υποχωρητικότητας, κάτι το οποίο έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας «εκμακεδονισμού» τους που συντελέστηκε σε χρονικό βάθος τριών γενεών, χωρίς αντίδραση από την Ελλάδα, όταν η χώρα μας θεωρούσε το θέμα «ανύπαρκτο»!

Οταν βιάζεται και παραποιείται η Ιστορία, έρχεται κάποια στιγμή που οι θύτες θα πρέπει να πληρώσουν για το έγκλημά τους. Αυτή η στιγμή ήρθε. Η διάλυση της κρατικής οντότητας των Σκοπίων είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Και αυτό είναι μια προοπτική που οι ίδιοι οι κάτοικοί τους διαμόρφωσαν με τη μακροχρόνια επιλογή τους να διεκδικούν ελληνικά εδάφη, να σφετερίζονται την Ιστορία και την κληρονομιά μας και να προβάλλουν διεθνώς ανιστόρητες απόψεις.
Αν και τώρα δεν πάρουν το μάθημά τους, δεν θα το πάρουν ποτέ. Εχουμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορική αλήθεια και στο δίκιο να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

*Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα»,
[email protected]

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα