ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Τα παιχνίδια κάποιων ΜΜΕ εκθέτουν την ΠειραιώςΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Την Παρασκευή πριν από την άνοδο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) μετέδωσε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων δεν θα εφαρμοστεί. Επρόκειτο για πληροφορία που διέρρευσε από το κλιμάκιο των δανειστών στην πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψή του στην Αθήνα. Το ρεπορτάζ έλεγε επίσης ότι αξιωματούχοι του κλιμακίου ενημέρωσαν για την εξέλιξη στενούς συνεργάτες του Κυριάκου και της Φώφης. Ωστόσο η αποκάλυψη της είδησης δημιούργησε θέμα στους δανειστές, οι οποίοι παρακάλεσαν τον Τσακαλώτο να τη διαψεύσει. Το «σκόντο» προς την Ελλάδα ίσως επηρέαζε τις προγραμματισμένες για τις 14 Οκτωβρίου εκλογές στη Βαυαρία. Η αναγκαστική διάψευση Τσακαλώτου, ωστόσο, σήκωσε νέφος πολιτικής αντιπαράθεσης. Το ΑΠΕ κατηγορήθηκε για πολιτικά παιχνίδια και για fake news, τα κόμματα -που, κατά τα άλλα, ήταν ενημερωμένα- εξέδωσαν ανακοινώσεις για «βρόμικο παιχνίδι στις πλάτες των συνταξιούχων», μέρος του Τύπου ακολούθησε. Αποφάσισα να μιλήσω με τον «δράστη», τον παλαιό συνάδελφο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ Μιχάλη Ψύλλο, τον οποίο εμπιστεύομαι. Μου εξήγησε πως η είδηση θα επιβεβαιωθεί πολύ σύντομα, ίσως στις 5 Νοεμβρίου, σε συνεδρίαση του Eurogroup και πως τα λοιπά δεν τον αφορούν.

Χθες η είδηση, πράγματι, επιβεβαιώθηκε. Από το περιβάλλον της ίδιας της Μέρκελ. Ο καβγάς, τα πρωτοσέλιδα ορισμένων, οι οργίλες ανακοινώσεις των κομμάτων έγιναν «αέρας» σε μια στιγμή. Δεν χρειάζεται βεβαίως να υπογραμμίσω ότι η αναβολή της μείωσης των συντάξεων σε συνδυασμό με το διαφαινόμενο ναυάγιο στην υπόθεση των Σκοπίων δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Οτι αναποδογυρίζουν τη σκακιέρα. Ακριβέστερα: Δημιουργούν νέα σκακιέρα, πολύ πιο δύσκολη για την αντιπολίτευση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κόψει συντάξεις και αν δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών λόγω του ναυαγίου στη γείτονα θολώνουν πολύ οι διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς – Δεξιάς. Μένει η αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς ισχυρή ατζέντα. Το βασικό μου θέμα, όμως, δεν είναι αυτό.
Είναι ότι ένα μέρος του μιντιακού συστήματος -για δικούς του λόγους- παρασύρει την αντιπολίτευση υποστηρίζοντας συνεχώς πράγματα που δεν θα συμβούν. Και δεν συμβαίνουν. Με συνέπεια, αντί να πλήττουν, εν τέλει ενισχύουν τον ανάλγητο ΣΥΡΙΖΑ. Και το χειρότερο; Κάποιοι από την εδώ πλευρά πεισμώνουν και συνεχίζουν τις ανοησίες όταν διαψεύδονται. Οπως, π.χ., ένας κορυφαίος της Ν.Δ., που έλεγε χθες ότι «το μέτρο θα έχει ισχύ για έναν μόνο χρόνο» και πως η κυβέρνηση «κοροϊδεύει» κ.λπ. Ρώτησε μήπως τι σημαίνει ένας χρόνος χωρίς και άλλες περικοπές για εκατομμύρια συνταξιούχους; Δεν μπορώ, «τρελαίνομαι».

Ο καλύτερος χορηγός επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μιζέρια ορισμένων της από εδώ πλευράς. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την αλήθεια, και όχι να «σερφάρουμε» πάνω σε ροζ συννεφάκια. Ο Τσίπρας θα είναι ένας πολύ δύσκολος και αξιόμαχος αντίπαλος, και ας «γράφουν» κάποιες δημοσκοπήσεις σήμερα διψήφια ποσοστά. Θα χάσει μεν καθαρά τις εκλογές, αλλά με τα μυαλά που κουβαλούν μερικοί μερικοί δεν θα ηττηθεί. Για να νικήσεις πάντως έναν δύσκολο αντίπαλο πρέπει να πολιτεύεσαι πάνω σε ασφαλή δεδομένα και, προπάντων, αληθή. Δεν καταλαβαίνω, μελετώντας αναδρομικά ανακοινώσεις και πρωτοσέλιδα 15ημέρου, ποιο όφελος έχει ο χώρος όταν δεν λέμε στον κόσμο την πλήρη αλήθεια. Τα ψέματα και οι μισές αλήθειες κάμπτουν το ηθικό. Οι μεγάλες νίκες όμως βασίζονται στην αλήθεια, όχι στις αυταπάτες. Η λέξη «αυταπάτη» μέχρι στιγμής έχει καταστεί συνώνυμη του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού. Εύχομαι τους επόμενους μήνες να μείνει εκεί που είναι και να μη μετακομίσει στις τάξεις της αντιπολιτεύσεως. Ειλικρινά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα