Ευρωπαϊκή κατάντια

Οι εικόνες με Μακρόν και Γιούνκερ που δεν συνάδουν με το αξίωμά τουςΑπό τη
Δρ Ελένη Παπαδοπούλου*

Π ριν από λίγες ημέρες στη Γαλλία ο πρόεδρός της Μακρόν φωτογραφήθηκε με ημίγυμνους μαύρους σε ιδιαίτερα φιλικό ύφος, ωσάν να μην ήταν πρόεδρος, αλλά κανένας κολλητός τους από το σχολείο. Μάλιστα σε μία από τις φωτογραφίες ο ημίγυμνος νεαρός μαύρος, με το μποξεράκι να προεξέχει από ένα σχετικά κατεβασμένο τζιν, προέτεινε το μεσαίο δάχτυλό του, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν χασκογελούσε δίπλα του, χωρίς σακάκι. Δίπλα του βρισκόταν έτερος μαύρος νεαρός με φανελάκι και χοντρή αλυσίδα. Το όλο σκηνικό θύμιζε πενταήμερη εκδρομή του σχολείου με την τρελοπαρέα. Κοινώς, σοβαρότης μηδέν.

Το περιστατικό σχολίασε η Μαρίν Λεπέν, η οποία ορθώς είπε ότι η Γαλλία δεν αξίζει κάτι τέτοιο και ότι όλο αυτό είναι ασυγχώρητο. Η απάντηση του Μακρόν ήταν ότι η Λεπέν είναι ακροδεξιά. Αλλο στέλεχος του κόμματός του σχολίασε ότι η Λεπέν είναι ρατσίστρια και τα λέει αυτά επειδή αυτοί που φωτογραφίζονται με τον Μακρόν είναι μαύροι. Ο σεβασμός του θεσμού του Γάλλου προέδρου είναι προφανώς «ακροδεξιό» βίτσιο για τον Μακρόν και τους συν αυτώ. Ασε που έχει και ρατσιστικές προεκτάσεις.

Πριν από λίγο καιρό είχαμε δει τον Γιούνκερ να τρεκλίζει, προφανώς πιωμένος. Αλλωστε υπήρξαν μαρτυρίες ανθρώπων που εκείνη την ώρα ήταν δίπλα του. Αφού βούιξε ο τόπος ότι είναι αλκοολικός, βγήκαν τα παπαγαλάκια να μας πουν ότι είχε τα λουμπάγκα του, ασχέτως βέβαια που το μάτι ήταν γλαρό και αλλού πατούσε, αλλού βρισκόταν.

Σ τις παλιές καλές εποχές, εκείνες τις «εθνικιστικές», τις «μη προοδευτικές», όταν υπήρχαν αξίες και σεβασμός, όταν υπήρχαν κανονικοί πολιτικοί και όχι ανδρείκελα, τέτοια συμπεριφορά θα σήμαινε άμεση καθαίρεση από κάθε πολιτικό αξίωμα. Η διαπόμπευση θα ήταν τέτοια που ο πολιτικός, αν δεν αυτοκτονούσε, θα εξαφανιζόταν από προσώπου γης. Στις ημέρες μας, που δεν είμαστε έτσι «συντηρητικοί», είμαστε κάπως πιο «μοντέρνοι» και «προοδευτικοί», δεν έγινε και τίποτα αν ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είναι σουρωμένος ή ο Γάλλος πρόεδρος αγκαλιάζει ημίγυμνους μαύρους που κάνουν άσεμνες χειρονομίες. Οταν βέβαια δεν σέβεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό, είναι δυνατόν να σεβαστείς τον θεσμό που εκπροσωπείς; Θα τον ξεφτιλίσεις, όπως ξεφτιλίζεις και την ίδια σου την ύπαρξη.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν τέτοια άτομα βρίσκονται σε ισχυρές θέσεις και κουνάνε το δάχτυλο σε άλλους σαφώς πολύ πιο σοβαρούς ηγέτες της Ευρώπης. Υπάρχει περίπτωση να υπολογίσει πλέον κανείς τον Μακρόν ή τον Γιούνκερ; Ο,τι και να πουν, θα τους συνοδεύουν για πάντα αυτές οι γελοίες εικόνες.

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα