Βόμβες από την Ιταλία σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα, θα προκαλέσουμε παγκόσμια οικονομική καταστροφή, διαμηνύει η κυβέρνησηΒόμβα» που θα τινάξει την Ευρώπη αλλά και την παγκόσμια οικονομία στον αέρα είναι έτοιμη να βάλει η ιταλική κυβέρνηση, αν οι Βρυξέλλες συνεχίσουν να την εκβιάζουν, υποχρεώνοντάς τη να πάρει πίσω τον προϋπολογισμό που κατέθεσε (αλλά απέρριψε η Κομισιόν) επειδή προβλέπει τη στήριξη των κοινωνικά και οικονομικά ασθενεστέρων. 

Ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο έκαναν αυτό που δεν τόλμησε η κυβέρνηση Παπανδρέου, όταν οι Βρυξέλλες τής ζήτησαν να βάλουν τη θηλιά στους Ελληνες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και πως, αν πιεστούν, «θα τους πάρουν όλους μαζί στον βυθό»! Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αρχηγού του Κινήματος των 5 Αστέρων, ο οποίος τόνισε ότι θέλουμε τον διάλογο, αλλά «σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει «σεισμό κατά της λιτότητας» που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες με εντολή του Βερολίνου.

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα, ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή» προειδοποίησε, επίσης, ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Ο Ιταλός βουλευτής δήλωσε ότι το χάος που θα προκληθεί θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο»από αυτό που σημειώθηκε όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010.

Στρατηγική

Από τη μεριά του, ο αρχηγός των 5 Αστέρων και υπουργός εργασίας Λουίτζι ντι Μάιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera» αναφέρθηκε στη στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας: «Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β» και ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, με τις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης θα γίνει «σεισμός κατά της λιτότητας» και «οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα». Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, ο αρχηγός των 5 Αστέρων δηλώνει ότι «η μόνη λύση για να ηρεμήσουν θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης». Αλλά αυτό «δεν το επιθυμούν οι Ιταλοί πολίτες». Εκφράζει, μάλιστα, τη βεβαιότητά του ότι το «εισόδημα του πολίτη» για τους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει 6.000.000 φτωχούς και θα στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, από τη μεριά του, υπογράμμισε ότι το έλλειμμα είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής του δημοσίου και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τόσο μεγάλη ανησυχία. Η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει οπωσδήποτε, έπειτα από δεκάδες εξαγγελίες, να μειώσει τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών στο 15% και να εκταμιεύσει επιδόματα σε ανέργους και συνταξιούχους, το αποκαλούμενο «εισόδημα του πολίτη». Και όλα αυτά κοστίζουν τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ανεβάζοντας τους τόνους, υποστήριξε ότι «Δεν με ενδιαφέρει τι λέει μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενίσχυσε τη φτώχεια στις χώρες μας», προσθέτοντας ειρωνικά ότι «για πρωινό συνηθίζει να τρώει ψωμί και σπρεντ».

Τέλος, η κυβέρνηση Κόντε διαψεύδει την εφημερίδα «La Repubblica», σύμφωνα με την οποία, αν το σπρεντ ξεπεράσει τις 400 μονάδες, τότε η κυβερνητική συμμαχία της Λέγκας και των 5 Αστέρων ενδέχεται να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες που έχει προγραμματίσει.

«Τα μαζεύει» ο Γιούνκερ!

Μετά τις σκληρές αντιδράσεις από την Ιταλία ο Γιούνκερ προσπάθησε να «μαζέψει» τα πράγματα, καθώς σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο» και πρόσθεσε: «Εγκειται στους Ιταλούς να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο».

«Θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια για να μην επιστρέψουν οι μετανάστες»

Και αν η οικονομία ήταν το πρώτο σημείο σύγκρουσης Ιταλίας – Ε.Ε., το Προσφυγικό ήταν ακόμη ένα σημείο αιχμής της αντιπαράθεσης.

Με αφορμή δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ετοιμαζόταν η επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία με αεροπορικές πτήσεις, σε δηλώσεις τους τόσο ο αρχηγός των 5 Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι ντι Μάιο όσο και ο επικεφαλής της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ξεκαθάρισαν ότι, αν χρειαστεί, θα κλείσουν και τα αεροδρόμια μετά τα λιμάνια στους πρόσφυγες!

«Δεν ξέρω ποιος μπορεί να έδωσε άδεια γι’ αυτήν την επιστροφή μεταναστών στην Ιταλία με πτήση τσάρτερ. Για τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων που ζητούσε η Γερμανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία» τόνισε ο Ντι Μάιο.
«Θα δούμε τι θα γίνει, αλλά εγώ θεωρώ ότι για να γίνουν τέτοια πράγματα, χρειάζονται συμφωνίες» πρόσθεσε. Νωρίτερα ο Ματέο Σαλβίνι, αναφερόμενος

στο ίδιο θέμα, είχε υπογραμμίσει: «Αν κάποιος στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο σκοπεύει να ξεφορτώσει στην Ιταλία δεκάδες μετανάστες με πτήσεις τσάρτερ που δεν έχουν λάβει σχετική άδεια, πρέπει να ξέρει ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα διαθέσιμο αεροδρόμιο. Θα κλείσουμε τα αεροδρόμια, έτσι όπως κλείσαμε τα λιμάνια μας».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα